Bouterse naar Venezuela voor CELAC-summit
30 Nov 2011, 12:00
foto
President Desi Bouterse


De uitgestelde CELAC-summit zal op 2 en 3 december gehouden worden in Caracas, Venezuela. President Desi Bouterse zal deze bijeenkomst bijwonen. CELAC is een samenwerkingsverband tussen Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten.

Op 5 en 6 juli 2011 zou deze summit al gehouden worden in Venezuela, echter door ziekte van de Venezolaanse president, Hugo Chávez, werd die meeting uitgesteld. In een bericht zegt de perschef van het kabinet van de president dat Venezuela niet alleen alle staatshoofden zal ontvangen maar het land speelt ook een voortrekkersrol in de verdere integratie van Latijns-Amerika en Caribisch gebied.

Sociale uitgangspunten
Een van de richtingen die het samenwerkingsverband wil volgen is om de verschillende economieën complementair aan elkaar te maken in plaats van elkaar te beconcurreren. Hierdoor ontstaat er een concurrentievoordeel als regio ten opzichte van de afnemers. Belangrijke peilers voor de samenwerking zijn dan ook solidariteit en het vergroten van complementariteit tussen de regionale economieën.

Hiermee wordt het beleid meer gefocust op sociale uitgangspunten en het bestrijden van de oorzaken van armoede. Deze zaken krijgen volgens het persbericht nauwelijks aandacht “in de huidige, vaak nog neokolonialistische inslag van het beleid van de lidlanden”.

Dominantie Amerika
CELAC zal functioneren zonder de machtsblokken Amerika en Canada. Daarmee wordt een belangrijk internationaal signaal afgegeven tegen het neokolonialisme waaronder veel landen in de twee regio’s nog lijken te lijden. Tevens zien politiek analisten de oprichting van CELAC als een alternatief voor de OAS waar momenteel de landen van de Amerika’s, net als Suriname, ook vertegenwoordigd zijn, maar waar Amerika een prominente rol in speelt.

Deze prominente rol van Amerika is voor veel landen een doorn in het oog, welke versterkt wordt door de recente financiele crisis in Amerika en het internationaal optreden. De minister van Buitenlandse zaken, Winston Lackin benadrukt dat CELAC niet tegen de EU of OAS is, maar meer vóór de eigen regio.

Hoge verwachtingen
“Een groots moment voor de landen in Zuid-Amerika en het Caribische gebied zit er dus aan te komen. De oprichting van CELAC ligt hiermee in de lijn die landen in bijvoorbeeld UNASUR al langer volgen. Een voorbeeld hiervan is de recente discussie die gevoerd werd op de UNASUR vergadering in Peru, waarbij de lidstaten openlijk discussieerden over de positie van de US Dollar in hun lokale economieën”, zegt het persbericht.

Met een samenwerkingsverband als CELAC worden dit soort vraagstukken voortgezet en verdiept. In de maanden daarop volgend zal moeten blijken welke slagkracht deze organisatie gaat verkrijgen. UNASUR collega’s van President Bouterse verwachten veel van de op te richten CELAC, zegt de perschef.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May