SRD 1.100 miljoen verspild aan nepotisme, corruptie, wanbeleid
14 Aug, 18:36
foto


Transparantie en verantwoording zijn de levensaders van goed en eerlijk bestuur. Het creëert vertrouwen van burgers in het gevoerde beleid en de regering. Het maakt ook dat functionarissen ter verantwoording kunnen worden geroepen. Het voorkomt corruptie en bevordert rechtvaardigheid en gelijkheid.  Aan de andere kan staan nepotisme, corruptie en wanbeleid. Deze zaken leiden ertoe dat de staatsfinanciën vernietigd wordt, dat er enorme verspilling ontstaat en dat er ook nog kapitaalvernietiging plaatsvindt.

De huidige regering staat berucht om haar schandalen. Een paar schoolvoorbeelden hoe nepotisme, verspilling en corruptie de staatsfinanciën vernietigen zijn:
1. Het Sabakuproject-schandaal. Het Sabakuproject is door de overheid voor 12 miljoen euro gekocht. Het project was bestemd voor de sociaal zwakkeren. Aan het project was een huisvesting project gekoppeld. Echter is het project verdeeld onder prominenten van de huidige coalitie, hun familie en vrienden. Deze verwerpelijk daad heeft gezorgd voor een bevoordeling van de huidige coalitie, hun familie en vrienden en een benadeling van het volk voor Euro12 miljoen of ruim SRD 371 miljoen (koers van SRD 31).

2. Het PanAm schandaal. Bij dit schandaal, dat nu bij de rechter-commissaris voor onderzoek ligt, is zonder een PPP-overeenkomst ruim SRD 340 miljoen uitbetaald aan een ondernemer. Deze schaarse financiële middelen van het volk is het volk niet ten goede gekomen maar op een sluwe manier van de staatskas weggesluisd.

3. Het afbreken van het onafgebouwde en uiteindelijk afgekeurde hoofdbureau van politie aan de Wanicastraat. Aan dit gebouw was reeds ongeveer US$ 12 miljoen (SRD 360 miljoen) uitgegeven voordat het project werd gestopt vanwege technische mankementen. De bouw van het nieuwe hoofdbureau, dat gepland is op de oude locatie, heeft een geschatte kostprijs van 9 miljoen euro. Deskundigen ter zake hadden aangegeven dat het gebouw met wat aanpassingen afgebouwd kon worden en anders ingezet kon worden. 

4. De koop van het Babylon Hotel. Om dit gebouw te kopen heeft deze regering een lening van SRD 39,4 miljoen genomen. Inmiddels zijn wij al maanden voorbij en het gebouw kan niet in gebruik worden genomen. De minister van AWJ gaf aan dat alle bedden en andere zaken gedoneerd konden worden. Het gaat om een bedrag van US$ 600.000 aan goederen die niet te gebruiken zijn. Wat echter met die super moderne keuken en het zwembad moet gebeuren is nog een raadsel. De kamers afbreken en het zwembad afdichten, om het gebouw voor gebruik geschikt te maken zou de staat weer tonnen US-dollar kosten. Deze miskoop heeft, volgens deskundigen ter zake, de staat zeker benadeeld voor een bedrag van UD$ 1.2 miljoen of te wel SRD 36 miljoen.

5. De bouw van de vergaderzaal van DNA tegen alle adviezen van UNESCO. Hiervoor was SRD 250 miljoen uitgetrokken. Uiteindelijk dreigde Paramaribo haar plekje op de wereld erfgoedlijst te verliezen. Na heftige kritiek is de bouw gestopt. Ook daar zijn tientallen miljoenen SRD vergooid.

Deze schandalen (nepotisme, vriendjespolitiek en wanbeleid) hebben de Staat om z'n minst al SRD 1.100 miljoen gekost. En dat is nog grof berekend. Wat er allemaal nog niet bekend staat bij het volk is maar gissen. De kleine schandalen zoals de bouw van een brug voor SRD 21 miljoen, van een toiletruimte voor SRD 520.000, van een markt voor SRD 7 miljoen zijn allemaal voorbeelden van nepotisme, corruptie en wanbeleid. Het volk is ook bij dit soort van kleine projecten grof benadeeld.  Het zijn deze zaken die maken dat eerlijk, transparant en goed bestuur een must is voor de komende periode. En het afleggen van verantwoording van de uitgegeven staatsmiddelen een verplichting.
Politieke partijen die eerlijk, transparant en goed bestuur propageren zouden een concreet actieplan moeten presenteren.

Het volk heeft recht om te weten hoe en waar elk cent van haar geld wordt uitgegeven. Dit is geen genoegen naar het volk maar een wettelijke verplichting van elke regering.

Drs. A. Abdoel
Advertenties

Friday 13 September
Thursday 12 September
Wednesday 11 September
Tuesday 10 September