Drie verdachten 9/11-aanslag bereiken pleidooiovereenkomst
De details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt, maar Amerikaanse nieuwskanalen melden dat de mannen schuldig zullen pleiten in ruil voor de instemming van het Openbaar Ministerie om de doodstraf niet te eisen.
Bijna 3.000 mensen in New York, Virginia en Pennsylvania werden gedood bij de aanslagen, die de "War on Terror" en de invasies van Afghanistan en Irak in gang zetten.
Brett Eagleson, de voorzitter van 9/11 Justice, een organisatie die 9/11-overlevenden en nabestaanden van slachtoffers vertegenwoordigt, zei in een verklaring aan de BBC dat de families "diep geschokt zijn door deze pleidooiovereenkomsten".
Hij zei dat het proces niet transparant was en drong er bij de autoriteiten op aan om meer informatie te verzamelen over de rol van Saudi-Arabië bij de aanslagen.
Terry Strada, die haar man Tom verloor, vertelde het BBC Today Programme: "Het was een klap in het gezicht om te horen dat er vandaag een pleidooiovereenkomst was die de gevangenen in Guantanamo Bay gaf wat ze wilden."
Strada, de nationale voorzitter van de campagnegroep 9/11 Families United, voegde toe: "Dit is een overwinning voor Khalid Sheikh Mohammad en de andere twee, het is een overwinning voor hen," zei ze.
De aanslagen van 9/11 waren de dodelijkste aanval op Amerikaanse bodem sinds de Japanse aanval op Pearl Harbor, Hawaï in 1941, waarbij 2.400 mensen omkwamen.
De schikking werd voor het eerst aangekondigd in een brief die door aanklagers naar de families van de slachtoffers werd gestuurd, aldus The New York Times. Er stond dat het verzoek voor een militaire rechtbank al volgende week zou kunnen worden ingediend.
In de aankondiging zei het Amerikaanse ministerie van Defensie dat "de specifieke voorwaarden van de overeenkomsten voorafgaand aan het proces op dit moment niet openbaar zijn".
De mannen zijn beschuldigd van een hele reeks aanklachten, waaronder het aanvallen van burgers, moord in strijd met de oorlogsregels, kaping en terrorisme.
Khalid Sheikh Mohammed wordt algemeen beschouwd als de architect van de aanval, waarbij kapers passagiersvliegtuigen in beslag namen en deze lieten crashen in het World Trade Center in New York en het Pentagon buiten Washington.
Een vierde vliegtuig stortte neer in een veld in Pennsylvania nadat passagiers zich hadden verzet.
Mohammed, een in de VS opgeleide ingenieur, werd samen met Hawsawi in Pakistan gevangengenomen in maart 2003.
Aanklagers betoogden dat hij zijn idee van kaping en het vliegen van vliegtuigen in Amerikaanse gebouwen aan al-Qaeda-leider Osama Bin Laden had voorgelegd, en later had geholpen bij het rekruteren en trainen van enkele van de kapers.
Hij werd onderworpen aan een aantal "verbeterde verhoortechnieken", waaronder waterboarding - gesimuleerde verdrinking - minstens 183 keer voordat de praktijk door de Amerikaanse overheid werd verboden.
De rechtszaak is zo lang uitgesteld, deels vanwege de angst dat de zogenaamde brute verhoortechnieken, die volgens critici neerkwamen op marteling, het bewijs tegen de gevangenen zouden kunnen ondermijnen.
"Dit is de minst slechte deal in de echte wereld die ooit zou plaatsvinden", vertelde nationale veiligheidsanalist Peter Bergen aan CNN.
In september zou de regering-Biden de voorwaarden van een schikking met vijf mannen die vastzaten op de Amerikaanse marinebasis in Cuba, waaronder Mohammed, hebben afgewezen.
De mannen zouden een garantie van de president hebben gevraagd dat ze niet in eenzame opsluiting zouden worden gehouden en toegang zouden krijgen tot traumabehandeling.
De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat het kantoor van de president woensdag op de hoogte was gesteld van de nieuwe deal en geen rol had gespeeld in de onderhandelingen.
Vijftien van de 19 vliegtuigkapers waren Saudische staatsburgers en families spannen een rechtszaak aan tegen het koninkrijk, dat elke betrokkenheid ontkent.
Republikeinen waren er snel bij om de regering-Biden aan te vallen omdat ze een deal met de beschuldigden hadden gesloten.
Leider van de minderheid in de Senaat, Mitch McConnell, veroordeelde de zet als "een walgelijke verzaking van de verantwoordelijkheid van de overheid om Amerika te verdedigen en gerechtigheid te bieden".
"Het enige dat erger is dan onderhandelen met terroristen, is onderhandelen met hen nadat ze in hechtenis zijn", zei hij.
Vandaag
-
12:31
Man aangehouden voor drogeren ex-collega
-
10:29
Nieuwe dc's uit VHP gelederen voor Saramacca en Coronie
-
08:50
CHof vleugellam; oproep van Stichting 8 December
-
06:52
PVP gaat in hoger beroep tegen CHS en president
-
04:54
Van alles wat zon, wolken en regen
-
02:57
Venezolaanse PDVSA zet olieactiviteiten Chevron voort
-
00:59
Column: Eindelijk uit de ivoren toren
-
00:00
Ramdin blijft minister tot na de verkiezingen
Gisteren
- Gratis online cursus over oceaanbeheer
- Deel kinderen loopt achter op ontwikkeling (update)
- Goud blijft onder de $3.000 in afwachting van rentebesluit Fed
- Hoefdraad vraagt bescherming tegen politieke vervolging OM en regering
- Vriendengroep Himmat viert 40 jaar van toewijding en inzet
- CHS licht politieke partijen in over dag kandidaatstelling
- VS deporteert Venezolanen ondanks gerechtelijk bevel
- Versterking agrarische sector en agrarisch onderwijs op hoger niveau
- Reyme: Militairen moeten een speciale plaats krijgen
- Wolken en zon wisselen elkaar af, het blijft droog
- 'Vrijwel' alle Voice of America-medewerkers op non-actief gezet
- A20 presenteert voorlopige kandidatenlijst; Curtis Hofwijk er (nog) niet op
- Santokhi gaat voor tweede termijn; werk afmaken
- Vier lijken geborgen omgeving Apoera
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 863
- Venezuela hekelt 'illegale' Amerikaanse deportaties onder oorlogswet
- Vrees voor overstroming door hoge waterstand Boven Suriname
- Man verwond en beroofd bij opgeworpen barricade
- Macedonië: Minstens 59 doden bij brand in nachtclub
- Winkelier beroofd; voertuig later teruggevonden
- VHP-congres geeft goedkeuring aan kandidaten
- Cuba begint met herstellen stroomvoorziening
- First Nations First
- Presidentiële werkgroepen voor Rahemal en Winti Wai
- Bewolkte zondag met wat opklaringen
- Plannen voor 'operationele fase' van vredesakkoord met Oekraïne
- Somohardjo dankbaar voor succesvolle eerste nationale iftar
- Ruim 10.000 personen op diverse kandidatenlijsten