EK 2024: Rode Duivels halen de buit binnen, 2-0
22 Jun, 17:54
Rode Duivel Youri Tielemans brengt Belgie op voorsprong nog voordat er twee minuten gespeeld zijn. (Getty Images)

In de 24e van 51 wedstrijden in dit toernooi staan België en Roemenië in Groep E voor hun tweede duel. Na vandaag gaan we de laatste ronde van de groepswedstrijden in en aanstaande zaterdag begint het heel serieus te worden met de start van de knock-outfase. België verloor in de openingswedstrijd van Slowakije, Roemenië versloeg Oekraïne. De punten gaan dus tellen in Keulen. De Rode Duivels winnen het duel met 2-0.

België kon zich geen betere start wensen, want een ingrijpende zet eindigt met Romelu Lukaku die Youri Tielemans op het het lopen zet voor de mooiste finish vanaf ongeveer 18 meter.

De Rode Duivels zijn in rep en roer. 73 seconden op de klok en ze hebben hun eerste doelpunt in het Cologne Stadium.

Roemenië reageert direct en komt dicht bij de gelijkmaker via een kopbal van Radu Dragusin, maar Koen Casteels redt de bal met een prima redding over de lat.

Dodi Lukébakio laat de 2-0 liggen. Kevin de Bruyne stormt richting de Roemeense verdediging voordat hij besluit door te geven aan Dodi Lukébakio, die opnieuw een goede redding afdwingt van Florin Nita.

De Rode Duivels blijven dominant in het eerste halfuur. België monopoliseert de bal. Roemenië komt er voorlopig niet aan te pas.

Is er een verband met zaterdagen en Euro 2024?
Albanië scoorde afgelopen zaterdag al na 23 seconden tegen Italië en een week later vandaag scoort België na 73 seconden in Keulen. Elke seconde telt!

De defensie van Roemenië is solide sinds de Rode Duivels zo vroeg in de wedstrijd scoorden. Ze hadden gemakkelijk kunnen afbrokkelen omdat ze zo snel achterstand kwamen, maar ze zijn zo compact en solide. Intussen zijn zo'n tien doelpogingen van de Belgen weggewerkt.

Ondanks de dominantie van België zit Roemenië er goed in en ziet het er gevaarlijk uit op de counter.

Na 47 minuten vol actie gaan partijen de rust in.

In de tweede helft komt België weer goed opzetten. Kevin de Bruyne mist een aantal kansen om de 2-0 erin te schuiven.

En dan stuurt De Bruyne Romelu Lukaku op weg. Nita verschalkt. De VAR weigert het doelpunt. Buitenspel Lukaku!

Roemenië blijft drukken voor de gelijkmaker. Dennis Man kan alleen op Coen Casteels af, maar die houdt het leder prachtig buiten zijn doel. Man had moeten scoren!

Roemenië wordt achterin afgetroefd en Koen Casteels stuurt Kevin de Bruyne op weg en die houdt Radu Dragusin tegen voordat hij langs Florin Nita schiet. Na een doelpuntencheck, heeft België zijn tweede doelpunt in de 80e minuut.

De Roemenen geven niet op. Bijna een doelpunt terug voor Roemenië!

Invaller Denis Alibec dreunt richting het net, maar het ontbreekt aan kracht en België kan vrijspelen.

Romelu Lukaku wil een doelpunt! Nog meer frustratie voor de Belgische nummer 10, aangezien hij keer op keer stuit op Florin Nita. Zal hij scoren op deze EK?