Argentinië: Gewelddadige protesten over hervormingen Milei
13 Jun, 12:50
foto
Een demonstrant schopt een rij oproerpolitie in Buenos Aires, Argentinië, terwijl het Argentijnse Congres debatteert over economische hervormingen. (Foto: AP)


Er zijn gewelddadige protesten uitgebroken in de straten van Buenos Aires, terwijl de Argentijnse Senaat debatteert over de goedkeuring van een belangrijk wetsvoorstel dat de economische hervorming van president Javier Milei zou bevorderen.

Duizenden demonstranten verzamelden zich woensdag in de schaduw van het koepelvormige congresgebouw van het land, in een demonstratie tegen de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen in het verreikende wetsvoorstel.

Maar terwijl de dag begon met straatbarbecues, piketten en protestliederen, liepen de spanningen in de middag op toen het debat zich ontvouwde in het congresgebouw.

De oproerpolitie, gewapend met helmen, knuppels en doorzichtige, plastic schilden, arriveerde om de menigte uiteen te drijven. Ze zetten traangas, rubberen kogels en waterkanonnen in en besproeiden demonstranten gebundeld tegen de winterkou.

Lokale media meldden dat verschillende wetgevers van de oppositie die zich in de menigte bevonden, waaronder Juan Manuel Pedrini, naar een nabijgelegen ziekenhuis moesten worden overgebracht om brandwonden aan hun ogen en huid te behandelen.

"Een trieste dag voor de Argentijnse democratie", aldus een sociale media-account van de Union for the Homeland, een peronistische politieke partij die de oppositie vertegenwoordigt. Het verklaarde zijn "absolute afwijzing van de onderdrukking door de politie".

De regering van Milei wees ondertussen op de gewelddadige tactieken die sommige demonstranten in de loop van de middag zouden hebben toegepast.

Ambtenaren zeiden dat 18 mensen waren gearresteerd nadat er berichten waren verschenen over het gooien van stenen en het gebruik van stokken als wapen. Ook werd een auto van radiostation Cadena 3 in brand gestoken.

Waldo Wolff, de minister van Justitie en Veiligheid van de stad Buenos Aires, zei dat er zelfs één persoon werd gevonden "met een granaat".

"De cultuur van geweld die het tempo bepaalt voor demonstraties is ten einde", schreef hij op het sociale mediaplatform X. "Naast de 18 arrestanten gaan we de beelden naar het rechtssysteem brengen, zodat iedereen die trottoirs kapot heeft gemaakt en auto’s en vuilnisbakken heeft verbrand, zal boeten."

De regering van president Milei ging nog verder en beschuldigde de demonstranten ervan te proberen de regering omver te werpen en de werkzaamheden van het Congres te verstoren.

"We gingen het Congres beschermen, en zij reageerden met stenen en vuur", zei minister van Veiligheid Patricia Bullrich op X.

Het sociale media-account van het uitvoerend bureau bracht ook een bericht uit waarin de strijdkrachten werden gefeliciteerd "met hun uitstekende acties bij het onderdrukken van de terroristische groeperingen die, met stokken, stenen en zelfs granaten, probeerden een staatsgreep te plegen".

Het wetsvoorstel dat de kern vormt van de onrust – de "Ley de Bases" of de "Wet van de Basissen" – is bedoeld om de libertaire agenda van Milei te bevorderen, terwijl hij probeert overheidsbedrijven te privatiseren, zijn uitvoerende macht te versterken en de economie nieuw leven in te blazen.

In Argentinië blijft de inflatie op jaarbasis stijgen en ligt die momenteel op bijna 300 procent. Terwijl de kosten stijgen, neemt de armoede toe.

Milei zegt dat zijn bezuinigingsmaatregelen de inflatie en de staatsschuld van het land onder controle zullen brengen – maar zijn critici voorspellen dat de scherpe bezuinigingen de situatie alleen maar zullen verergeren.

Het wetsvoorstel werd eerder eind april aangenomen in het lagerhuis van het Congres, de Kamer van Afgevaardigden, na maanden van onderhandelingen en een mislukte stemming in februari.

Maar politieke waarnemers vinden dat het wetsvoorstel een nog grotere tegenstand te wachten staat in de door de oppositie gecontroleerde Senaat. De Peronistische Unie voor het Vaderland heeft 33 van de 72 zetels in de kamer, vergeleken met zeven voor Milei’s La Libertad Avanza-partij.
Advertenties

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July