Russische oorlogsschepen arriveren met machtsvertoon in Cuba
12 Jun, 20:45
foto
Mensen kijken naar het Russische fregat admiraal Gorshkov terwijl het de Baai van Havana, Cuba, binnenvaart. (Foto: Reuters)


Vier Russische marineschepen – waaronder een nucleair aangedreven onderzeeër en een fregat – zijn in Cuba aangekomen, in wat wordt gezien als een machtsvertoon te midden van de spanningen met het Westen over de oorlog in Oekraïne.

De schepen liggen voor anker in de Havana Bay, zo'n 145 kilometer van de Amerikaanse deelstaat Florida.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het admiraal Gorshkov-fregat en de Kazan-onderzeeër beide dragers zijn van geavanceerde wapens, waaronder de hypersonische Zircon-raketten. Ze voerden eerder raketoefeningen uit in de Atlantische Oceaan.

Maar het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat geen van de schepen kernwapens aan boord heeft, en dat hun vijfdaagse bezoek geen bedreiging vormt voor de regio.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze het bezoek nauwlettend in de gaten houden.

De Amerikaanse marine gebruikte ook zeedrones om de Russische schepen te schaduwen toen ze dicht bij Cuba kwamen, meldt CBS.

Vroeg op een grijze en bewolkte ochtend trokken de Russische schepen de Baai van Havana binnen, geflankeerd door kleinere ondersteuningsschepen, onder een saluut van 21 kanonnen.

In een verklaring zei de Russische minister van Defensie dat het bezoek onofficieel was, waardoor de bemanning van de schepen "uit kon rusten en kennis kon maken met lokale bezienswaardigheden".

Rusland heeft in het verleden oorlogsschepen naar Cuba gestuurd en de twee landen zijn al lang bondgenoten – maar de timing van deze specifieke oefeningen valt op.

Te midden van toenemende spanningen over de grootschalige Russische invasie van Oekraïne in 2022, wordt de operatie door sommigen geïnterpreteerd als wapengekletter door Moskou.

Zeker, het lijkt een vrij duidelijke boodschap van het Kremlin naar Washington te sturen over wat zij beschouwen als inmenging in hun achtertuin.

Het bezoek is een belangrijk symbool van steun aan de regering in Cuba en haar socialistische bondgenoot Venezuela, waar de oorlogsschepen naar de volgende bestemming kunnen varen nadat ze in Havana zijn geëindigd.

Vanuit het perspectief van de VS hebben functionarissen aangegeven dat zij op de hoogte zijn van het bezoek, maar niet van mening zijn dat het een bedreiging voor de VS vormt, en voegden eraan toe dat zij begrepen dat de nucleair aangedreven onderzeeër geen kernwapens aan boord had.

Hoewel het bezoek in essentie als routinematig kan worden beschouwd, is de context van bredere mondiale vijandelijkheden waarin het plaatsvindt allesbehalve dat.
Advertenties

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July