Somohardjo vreest voor zwart geld; Terugroepwet nodig
12 Jun, 06:45
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur


Om te voorkomen dat sommige kapitalisten met zwart geld Assembleeleden gaan omkopen, wil de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, de Terugroepwet van 2005 nieuw leven inblazen. Nu met de recente wijziging van het kiesstelsel vertegenwoordigt een parlementariër niet alleen een district, maar hij vertegenwoordigt het hele land. Hierdoor kan de partijdiscipline onder druk komen te staan, vreest de politicus.

“Elke grote partij heeft te maken gehad met verraad, elke partij zowel de NDP, VHP, ABOP, NPS en de PL. Bij de volgende verkiezingen zijn de belangen groter dan ooit. De kapitalisten wanen zich al oliesjeiks en dat gaan wij socialisten niet toelaten. Wij vinden dat de rijkdommen van olie en gas direct moet terugvloeien naar de bevolking”, stelt Somohardjo.

Somohardjo uit zijn bezorgdheid over de in omloop zijnde zwart geld, haram geld. De partij gelooft sterk dat sommige kapitalisten alles in het werk zal stellen, waaronder het gooien met zwart geld om invloed te hebben in het beleid.
De PL-topman geeft aan dat de druk van zwart geld enorm is. Er is veel zwart geld in omloop. De bezitters kunnen hun ‘blaka moni’ niet witwassen. De op handen zijnde verkiezingen van 2025 biedt de bezitters van illegaal geld een gouden kans, door het te investeren in de politiek. Dit moet voorkomen worden. “Zwart geld mag ons niet de baas zijn, zwart geld mag niet prevaleren”.

De Terugroepwet van 2005 kwam tot stand in januari 2005, net maar 4 maanden vóór de verkiezingen van 25 mei 2005, tijdens de regering-Venetiaan. Deze wet vloeide voort uit de situatie die in 1996 ontstond, toen leden van de VHP werden geronseld door de NDP. Bijna de helft van de VHP keerde de partij de rug toe, merkt Somohardjo op. De KTPI sloot zich zelfs met de hele partij aan bij de NDP.  De PL beriep zich ook op deze Terugroepwet toen 2 parlementariërs overliepen naar de NDP in 2015.

Er werd vonnis gewezen en de parlementariër moesten de zetels van de PL teruggeven aan de partij. De overgelopen parlementariërs gingen in hoger beroep. Onderwijl werd in 2016 door tussenkomst van de toenmalige regering Bouterse, de Terugroepwet van 2005 gewijzigd en werd er een nieuwe aangenomen. Dit alleen om de overgelopen parlementariërs te beschermen.

Volgens Somohardjo zal de Terugroepwet alle politieke partijen en het vooral het land ten goede komen. Er zullen gesprekken gevoerd worden met alle partijen om de oude wet van 2005 zo gauw als mogelijk op agenda te laten plaatsen in het parlement. Somohardjo is ervan overtuigd dat politieke partijen het initiatief van de PL zullen ondersteunen. “Deze wet moet zodanig zijn, dat deze niet onderhevig kan zijn aan verandering. “Het moet een wet van het volk zijn”, benadrukt de politicus.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July