Topspelers die EK 2024 in Duitsland zullen missen
10 Jun, 16:26
foto
Erling Haaland van Manchester City, gerekend tot de beste aanvallers ter wereld, zal niet spelen op het EK 2024. (Foto: Reuters)


Het UEFA Europees Kampioenschap 2024 begint op 14 juni, waarbij 24 landen strijden om het recht om tot kampioen van Europa te worden gekroond. Voorafgaand aan het toernooi dat een maand duurt, nemen we een kijkje naar enkele van de spraakmakende spelers die ontbreken op het paradepaardje in Duitsland.

Door de rommelige kwalificatie van Noorwegen strandt het topduo buiten het EK. Arsenal-aanvoerder Martin Odegaard miste ternauwernood de trofee van de Premier League 2023/24, die op de laatste dag van het seizoen voor de vierde keer op rij toevallig in de wacht werd gesleept door Manchester City van zijn goede vriend Erling Haaland.

Hoewel Odegaard en Haaland enorm indrukwekkende individuele prestaties hebben geleverd in de Premier League – en geliefd zijn bij hun clubs en land – zullen beiden gedwongen worden de Europese zomer uit te zitten nadat hun land, Noorwegen, er op verbluffende wijze niet in is geslaagd zich te kwalificeren voor Euro 2024.

Noorwegen, dat sinds 2000 niet meer in een groot voetbaltoernooi heeft gespeeld en dat, ondanks dat het zich met deze twee supersterspelers had opgestapeld, in de kwalificatiefase op een teleurstellende derde plaats eindigde in hun groep achter Spanje en Schotland, slaagde er niet in om automatisch een plaats veilig te stellen. Later werd ook hun hoop op de play-offs gedoofd.

Zelfs een indrukwekkende zes doelpunten van Haaland tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2024, waren niet genoeg om Noorwegen doorgang naar het toernooi te bezorgen, terwijl Odegaards bijdrage van twee doelpunten vanaf het middenveld kennelijk niet genoeg was om zijn team over de drempel te krijgen.

Met een getalenteerde selectie met onder meer Fredrik Aursnes, Oscar Bobb en Julian Ryerson, kunnen we eerlijk zeggen dat Noorwegen de grootste schokkende omissie is van het Euro 2024-toernooi, en een enorme teleurstelling voor de miljoenen fans die dit getalenteerde elftal volgen.

Manchester United-duo mist Engeland-oproep na slecht seizoen
Aanvaller Marcus Rashford werd buiten de voorlopige selectie van Gareth Southgate voor het EK gelaten, slechts anderhalf jaar na zijn dynamische optreden op het WK in Qatar.

De 26-jarige leed in het seizoen 2023/2024 een vormverlies en noteerde een schamele acht doelpunten in 43 wedstrijden in alle competities – een enorme daling ten opzichte van de dertig doelpunten die hij in het voorgaande seizoen scoorde.

Het weglaten van Rashford uit het nationale voetbalelftal was ongetwijfeld de grootste schok voor de Engelse fans, aangezien hij al jaren een bekende aanwezigheid was in de ploeg van Southgate.

De Engelsen Jadon Sancho (l) en Marcus Rashford krijgen geen kans om hun finale verlies op Euro 2020 tegen Italië op Wembley te wreken. (Foto: Reuters)

Rashford was niet de enige speler in het ondermaats presterende team van Manchester United in het seizoen 2023/24, die er niet in slaagde deel te nemen aan het Engelse EK.

De moeilijke periode van Jadon Sancho op Old Trafford in de eerste seizoenshelft bleek een doorslaggevende factor, aangezien Southgate hem ook buitenspel zette.

De steraanvaller vond zijn vorm toen hij in januari op huurbasis terugkeerde naar Borussia Dortmund, waarmee hij de Duitse club een plaats in de Champions League-finale bezorgde, maar het kwam te laat om Sancho weer in de selectie van Three Lions te krijgen voor het EK van 2024.

Pogba laat een enorm gat achter op het Franse middenveld

Met zijn flitsende, unieke optredens op het middenveld speelde de technisch begaafde Paul Pogba een grote rol in de WK-overwinning van Frankrijk in 2018, maar moest hij vanwege blessures de editie van 2022 in Qatar missen.

Ondanks dat hij dit seizoen weer fit is, zal Pogba niet spelen op het komende EK nadat de middenvelder van Juventus een dopingschorsing van vier jaar kreeg, omdat hij positief testte op een verboden medicijn.

Het verbod, dat loopt tot september 2027, sluit de Franse superster ook uit van het volgende WK in 2026, waardoor Pogba effectief wordt uitgesloten van het nationale team, totdat hij op 34-jarige leeftijd in de nadagen van zijn carrière zit.

De afwezigheid van Pogba op het middenveld zal een enorme klap zijn voor Frankrijk, vooral gezien zijn bewezen staat van dienst bij de nationale ploeg op grote toernooien.

De Franse hoop op glorie tijdens het EK 2024 werd ernstig aangetast toen Paul Pogba een dopingverbod van vier jaar kreeg. (Foto: Reuters)

Bij afwezigheid van Pogba zullen Eduardo Camavinga en Aurelien Tchouameni proberen de enorme talentenleemte op het Franse middenveld, op te vullen.

De Oostenrijkse Alaba zal aanwezig zijn op het EK, maar niet op het veld
De Oostenrijker David Alaba werd vanwege een blessure buiten de voorlopige selectie van coach Ralf Rangnick gelaten, maar er zat een onverwachte wending in dit verhaal.

Bij een ongebruikelijke beslissing zit de verdediger nog steeds in het vliegtuig met de rest van het Oostenrijkse team naar Duitsland en zal hij een rol spelen op Euro 2024.

Alaba, die in twee van de eerdere EK-optredens van Oostenrijk in 2016 en 2020 speelde, is door de nationale voetbalfederatie benoemd tot 'niet-spelende aanvoerder' nadat de 31-jarige benadrukte dat hij bij het team op het toernooi wilde zijn.

Na een gesprek met zijn club Real Madrid bevestigde Rangnick dat Alaba met de Oostenrijkse ploeg zal reizen, ondanks de voortdurende revalidatie van een knieblessure aan de voorste kruisband.

Alaba, bekend als een positief ingestelde team-first-speler, zal de rol van aanvoerder, ploegleider en motivator blijven spelen op Euro 2024 – en je zou nu verwachten dat hij ook de sleutelrol zal spelen van hoofd-cheerleader vanaf de zijlijn.

Voor zijn blessure vloog David Alaba hoog voor Oostenrijk op het voetbalveld. Nu zal hij het team vanaf de bank ondersteunen als niet-spelende aanvoerder op Euro 2024. (Foto: AP)

Zelfs zonder Alaba op het veld beschikt Oostenrijk over een met sterren bezaaide ploeg, waaronder Marcel Sabitzer, Marko Arnautovic en Konrad Laimer, terwijl het kleine Alpenland zich probeert te kwalificeren uit een lastige groep met Frankrijk, Polen en Nederland.

Pech dat Gavi mist voor Spanje

De topmiddenvelder Gavi, een vaste waarde voor Barcelona en Spanje, zal op het EK niet voor La Roja spelen, omdat ook hij herstellende is van een kruisbandblessure. De 19-jarige liep de knieblessure op tijdens de Spaanse EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië in november.

Door hem uit te sluiten tot de start van het seizoen 2024/25, zou Barcelona woedend zijn op de beslissing van de Spaanse coach Luis de la Fuente om in die wedstrijd tegen Gavi te spelen, omdat zijn ploeg zich in de vorige wedstrijd al had gekwalificeerd voor het EK 2024.

De coach reageerde op een overvloed aan klachten over de werkdruk van Gavi en betreurde de ongelukkige – sommigen zouden zeggen onnodige – blessure als "een ongeluk, een tegenslag".

De Spaanse Gavi hoopt dat Spanje een record voor de vierde euro kan winnen zonder hem in het team. (Foto: Reuters)

De afwezigheid van de jonge middenvelder zal enorm zijn voor Spanje, hoewel ze een goede mix van jeugd en ervaring in de ploeg hebben, met Lamine Yamal, Rodri, Dani Carvajal en Aymeric Laporte die allemaal klaar zijn om in de grote schoenen van Gavi te stappen.
Advertenties