VN vraagt hulp om Haïti te helpen orkaanseizoen te doorstaan
09 Jun, 02:54
foto
Een vrouw loopt langs tenten in het Gymnasium Vincent, dat werd omgebouwd tot een opvangcentrum voor mensen die hun huizen moesten ontvluchten vanwege bendegeweld, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Unicef, de VN-kinderorganisatie, heeft een beroep gedaan op internationale hulp om het door geweld geteisterde Haïti voor te bereiden op een gevaarlijk Atlantisch orkaanseizoen dat dodelijk zou kunnen zijn voor de vele ontheemden op het eiland.

Het orkaanseizoen dat traditioneel in juni begint en tot en met november loopt, zal dit jaar naar verwachting zwaar zijn. Een door bendes aangewakkerde crisis heeft Haïti verwoest, en de VN schat dat 360.000 mensen in het Caribische land ontheemd zijn.

"Bij elke cycloon, elke tornado, elke overstroming zullen kinderen hun huis, hun levensonderhoud, hun leven verliezen, en het seizoen is nog maar nauwelijks begonnen", zei Bruno Maes, UNICEF-vertegenwoordiger in Haïti, in een verklaring.

"Steun van de internationale gemeenschap is essentieel voor ons om onze paraatheid en responscapaciteiten voor de worstcasescenario’s te vergroten", zei hij.

Unicef zei dat een tornado eind mei in het noorden van Haïti, die zo'n 4.350 mensen dakloos maakte, een "voorteken was van een potentieel verwoestend cycloonseizoen".

Het bureau zei dat het zich voorbereidde op het seizoen door voedsel, medische benodigdheden en andere benodigdheden vooraf te positioneren om de levertijden in het land te verkorten. De aanvoerroutes van Haïti worden gecontroleerd door gewapende groepen, waardoor de hulpinspanningen worden vertraagd en humanitaire hulpverleners in gevaar komen.

Een combinatie van de klimaatverandering die de oceaantemperaturen doet stijgen en het periodieke La Niña-fenomeen heeft ertoe geleid dat weersvoorspellers een zeer actief seizoen voorspellen. Colorado State University heeft gezegd dat de Atlantische Oceaan dit seizoen te maken kan krijgen met 23 genoemde stormen, waaronder 11 potentiële orkanen.

Het Atlantische seizoen van vorig jaar was het vierde meest actieve seizoen ooit, met twintig genoemde stormen.

Tijdens een top vorige maand hebben leiders van kleine eilandstaten, waaronder veel in het Caribisch gebied, er bij rijke landen op aangedrongen hun beloften na te komen om de uitstoot te verminderen en eilandstaten met zware schulden te helpen de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten.
Advertenties