Papoea-Nieuw-Guinea beëindigt reddingspogingen
08 Jun, 13:11
foto
Mensen ontruimen een gebied op de plaats van een aardverschuiving in het dorp Yambali, provincie Enga, Papoea-Nieuw-Guinea. (Foto: Reuters)


Verdere aardverschuivingen zullen waarschijnlijk het gebied teisteren waar een deel van een berg twee weken geleden instortte op een afgelegen dorp in Papoea-Nieuw-Guinea, waarschuwden geologische experts uit Nieuw-Zeeland vrijdag, toen de autoriteiten de zoek- en reddingsinspanningen beëindigden.

Het blijft onduidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen bij de enorme aardverschuiving in de Enga-regio in Papoea-Nieuw-Guinea op 24 mei. De nationale regering meldt dat meer dan 2.000 mensen levend zijn begraven en dat het dodental volgens schattingen van de VN op ongeveer 670 ligt.

Tot nu toe zijn slechts elf lichamen geborgen.

Nieuw-Zeelandse geotechnische ingenieurs die naar Papoea-Nieuw-Guinea zijn gestuurd, hebben donderdag een rapport uitgebracht waarin bezorgdheid wordt geuit over de stabiliteit van de grond, niet alleen tijdens de aardverschuiving, maar ook aan weerszijden ervan.

"Wij geloven dat er een reëel potentieel is voor verdere aardverschuivingen op de korte of middellange termijn", zei Aaron Waterreus, de leider van het Fire and Emergency New Zealand (FENZ)-team, waartoe ook de geotechnische ingenieurs behoren, vrijdag tijdens een persconferentie.

FENZ-geotechnisch ingenieur Jan Kupec voegde eraan toe dat de aardverschuiving, die ongeveer 14 hectare beslaat, van zo'n omvang is dat het onmogelijk is om de beweging te stoppen en dat deze maanden of zelfs jaren kan blijven bewegen.

Hij zei dat de rotslawine waarschijnlijk deel uitmaakte van een oude aardverschuiving die opnieuw is geactiveerd en dat er nu zorgen zijn dat het begin van de moessonregens het materiaal dat van de heuvel is gevallen vloeibaar zal maken en de aardverschuiving opnieuw zal laten reageren.

De provinciale regering van Enga heeft donderdag massale evacuaties aangekondigd van verdere gebieden rond de aardverschuiving, vanwege zorgen over verdere aardverschuivingen.

De regering is gestopt met het zoeken naar lichamen en het gebied wordt beschouwd als een massabegraafplaats.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN, zijn ruim 7.200 mensen ontheemd geraakt door de aardverschuiving, en dit aantal kan nog toenemen.

Verraderlijk terrein en tribale onrust in het gebied zorgden ervoor dat zwaar materieel en hulp traag arriveerden, en regeringsfunctionarissen van Papoea-Nieuw-Guinea sloten een week geleden uit dat er overlevenden onder het puin zouden worden gevonden.

Volgens de IOM zal de ramplocatie in quarantaine worden geplaatst en zal de toegang worden beperkt om de verspreiding van ziekten door rottende lichamen te voorkomen.
Advertenties