Lewis al overleden; Kempes spoorloos in 8 decemberzaak
29 May, 00:02
foto


De veroordeelde Lugéne Lewis in de 8 decemberstrafzaak is in oktober 2021 te Paramaribo overleden. Van mede-veroordeelde Kenneth Kempes ontbreekt elk spoor; hij bezit de Nederlandse nationaliteit en staat ingeschreven op een Surinaams woonadres. Dit blijkt echter een bloot perceel te zijn. Deze informatie heeft procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh schriftelijk aan de vier briefschrijvers doen toekomen. Ook president Chan Santokhi is geïnformeerd door de vervolgingsbaas.

Op 3 april 2024 hebben de organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 december 1982, Vakcentrale C-47 en nabestaanden 8 december 1982 een open brief geschreven aan de pg en president Santokhi. Hierin vroegen zij onder meer om alle ten dienste staande nationale en internationale middelen aan te wenden, om de veroordeelden van de 8 decembermoorden op te sporen en de opgelegde gevangenisstraffen ten uitvoer te brengen. En de samenleving hierover te informeren.

Volgens informatie van de Nederlandse Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens is Lewis in maart 2015 geëmigreerd naar Suriname. De politie die naar het Surinaamse huisadres toog kreeg van zijn dochter het bewijs van overlijden te zien.

Verder laat de pg de briefschrijvers weten dat het Korps Politie Suriname en de Inlichtingendienst intensief bezig zijn informatie te vergaren over de schuilplaats van de voortvluchtige veroordeelde Desi Bouterse en Iwan Dijksteel. “De samenleving helpt ook niet mee met het geven van bruikbare tips”, merkt Paragsingh in haar brief op.

De krijgsraad heeft Kempes en Lewis - alle twee ex-lijfwachten van Bouterse - tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld op 29 november 2019. Zij waren op elke zitting afwezig en hebben geen beroep aangetekend tegen hun verstekvonnis. Het algemene idee in de samenleving bestond dat beiden in het buitenland woonden. Hun dagvaardingen waren toentertijd onder andere tegen het gerechtsgebouw te Boxel opgeplakt.

Starnieuws verneemt dat Lewis de Surinaamse nationaliteit bezat, ingeschreven stond op een Surinaams woonadres en voor het laatst in april 2019 een Surinaamse ID-kaart had gekregen.

Naast de veroordeelde Bouterse en Dijksteel is ook Kempes voortvluchtig – allen gevonnist tot celstraffen. De pg gelast binnenkort de opsporing van Kempes nationaal en internationaal.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July