WoodMac schat ontdekking offshore Suriname op 4,6 miljard vaten
20 May, 06:58
foto
Het Suriname-Guyana Bekken.


De Britse Consultancy Group Wood Mackenzie schat de olievoorraden van Suriname op ruim 2,4 miljard vaten en de aardgasvoorraden op 12,5 biljoen kubieke voet (tcf). Op basis van de cijfers van WoodMac, ervan uitgaande dat één biljoen kubieke voet gas gelijk staat aan 176 miljoen vaten olie-equivalent (boe), is 12,5 tcf gelijk aan 2,2 miljard vaten olie-equivalent (boe).

Als we dat cijfer combineren met de 2,4 miljard van WoodMac, kunnen we met zekerheid zeggen dat de totale ontdekte hulpbronnen van Suriname 4,6 miljard vaten olie-equivalent bedragen.

Gas is goed voor 48% van dit cijfer.

Suriname bouwt nu zijn offshore oliesector uit. Buurland Guyana is al veel verder gevorderd. ExxonMobil exploiteert het Stabroek-blok in Guyana. Gas is goed voor 20 tot 30% van de 11 miljard vaten aan ontdekte hulpbronnen.

Tot nu toe heeft Suriname ontdekkingen gedaan in Blok 52, Blok 58 en Blok 53.

ExxonMobil en Petronas hebben gelijke aandelen in Blok 52. APA Corporation en TotalEnergies delen Blok 58. APA is exploitant en heeft een werkbelang van 45% in Blok 53, waarbij Petronas een werkbelang van 30% heeft en CEPSA een werkbelang van 25%.

Boren in 2023 bij de Zanderij-1-put van het door Shell beheerde Blok 42 "demonstreerde een werkend aardoliesysteem en leverde netto olie op", zei Hess vorig jaar.

Total en APA zijn momenteel bezig met het eerste offshore olieproject van Suriname. WoodMac ziet ook dat Suriname potentieel een op zichzelf staand gasproject heeft.

"Gasvoorraden van twee tcf zouden begin 2030 een drijvende ontwikkeling van LNG [vloeibaar aardgas] kunnen verankeren", zegt Luiz Hayum, Principal Upstream Research Analyst Latin America Upstream.

Slechts 40% van de offshore olieblokken in Suriname heeft een vergunning, zo’n 32 miljoen hectare, waardoor ruim 60% onaangetast en vol potentie overblijft, volgens informatie van de Staatsoliemaatschappij Suriname.
Advertenties