Column: Goudkoorts
26 Apr, 00:59
foto
Bron: Bloomberg, Sira Capital


De prijs van goud verkeert sinds ultimo 2018 in een opwaartse trend van US$ 1.250 per troy ounce tot een hoogtepunt van US$ 2.413 op 19 april (de prijs van zuiver goud wordt genoteerd in troy ounces wat gelijk is aan 31.1035 gram).
 
Sinds het tweede kwartaal van 2015 nam de waarde van goud met een slordige 187% toe wat neerkomt op ruim 20% per jaar: een uitstekend rendement. Vanaf maart dit jaar voltrok zich bijna een verticale stijging van de prijs zoals te zien in de grafiek.

Goud wordt over het algemeen beschouwd als een stabiele en waardevaste belegging. Wanneer de rente bijv. daalt, wordt het aantrekkelijk om liever goud aan te houden dan obligaties die lage coupons uitbetalen. Omgekeerd als de rente stijgt, kiezen beleggers voor de hogere inkomsten uit obligaties en dumpen ze goud.

Daarnaast zien beleggers in goud een goede bescherming tegen inflatie: dit is bijna algemene wijsheid in vele landen zoals China en India waar mensen bewust gouden sieraden kopen, niet alleen voor de sier, maar vooral als belegging en bescherming tegen inflatie.

Goud wordt ook wel de safe-haven genoemd. Wanneer het slecht gaat met de economie (recessies), tijdens financiële crises (zoals de kredietcrisis in 2008) of oorlogen (Oekraïne en het recent conflict Iran-Israël), vlucht men in goud, waardoor de prijs stijgt. Wanneer de economie het juist goed doet, verruilen beleggers goud voor goed renderende aandelen.

Verder zijn er institutionele spelers waaronder centrale banken die steeds meer direct in goud beleggen. Laatstgenoemden houden hun reserves voor een groot deel aan in US$ en waardepapieren die vaak in US$ zijn uitgedrukt (zoals Amerikaanse staatsobligaties).

Wanneer het vertrouwen van centrale banken in de dollar daalt, verhogen ze hun reserves in goud. Op dit terrein zien we dat centrale banken van vooral opkomende landen, bewust hun goudreserves opvoeren en daarmee de blootstelling aan de US$ verminderen. De People’s Bank of China bijv. voegt al 17 maanden goud toe aan haar reserves, in maart dit jaar 160.000 troy ounces tot een totaal van 72.74 miljoen troy ounces (bron: Reuters).

Kortom, de prijs van goud wordt sterk bepaald door de rente ten opzichte van inflatie, economische groei, het vertrouwen in de US-dollar en een soort zorg voor crises of oorlogen. Thans lijkt de zorg te domineren.

Het bijzondere van de huidige situatie is dat ondanks de hoge rente in de VSA, goud blijft stijgen. De verwachte renteverlaging aan het begin van 2024 is uitgebleven en allicht voor langer uitgesteld. De aandelenbeurzen doen het eveneens goed en vestigden records in het eerste kwartaal dit jaar: toch werd goud niet massaal verruild voor aandelen.  

Wat opvalt zijn de goudaankopen van centrale banken in opkomende landen. Daarnaast blijkt dat particulieren in Aziatische landen met Chinezen in de voorhoede, steeds meer goud kopen, let wel fysiek goud i.p.v aandelen van goudbedrijven of goudfondsen. Ook de Amerikaanse consument bezit graag meer goud: bij Costco kunnen consumenten online goudstaafjes en zilveren munten kopen.

De cumulatie van goud door centrale banken wordt beschouwd als bescherming tegen het risico van geopolitieke escalaties in het Midden-Oosten en mogelijk economische sancties: deze kunnen economische groei vertragen.

De aankopen door consumenten in Aziatische landen wordt vooral gedreven door zorgen over economische stabiliteit, depreciatie van de munt en in China vooral om problemen in de vastgoedsector. Amerikanen zijn blijkbaar ook bezorgd: oplopende tekorten op de begroting, torenhoge schulden en de aankomende verkiezingen.

Goud biedt kennelijk bescherming tegen dit soort zorgen. Zolang deze zorgen wereldwijd voortduren, zal de prijs van goud sterk blijven. Maar wat betekent dit allemaal voor Suriname? Daarover meer in de volgende editie.

Sira Capital Management
Ajay Surjbalisingh

Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July