Overstromingen in Golfstaten: chaos op luchthaven Dubai
17 Apr, 22:40
foto
De Golfstaten hebben te maken met ongekende regenval, die verwoestende overstromingen heeft veroorzaakt.


De Golfstaten worden geteisterd door hevige regenval, die plotselinge overstromingen heeft veroorzaakt waarbij twintig mensen zijn omgekomen. Vluchten op de op één na drukste luchthaven ter wereld zijn hierdoor verstoord. Dubai Airport zei woensdag dat het met "zeer uitdagende omstandigheden" te maken had. Het adviseerde passagiers niet te komen opdagen, omdat de start- en landingsbanen onder water stonden.

Verder naar het noorden stierf een man toen zijn auto in plotselinge overstromingen terechtkwam.

In Oman vonden reddingswerkers het lichaam van een meisje in Saham, wat het dodental in het land sinds zondag op 19 brengt.

De autoriteiten waarschuwden ook dat er meer onweersbuien, zware regenval en harde wind werden voorspeld, waarbij veel laaggelegen gebieden nog steeds onder water stonden.

De Verenigde Arabische Emiraten, de noordelijke buur van Oman, beleefde dinsdag de grootste regenval sinds de registratie 75 jaar geleden begon.

Het National Center of Meteorology maakte bekend dat er in minder dan 24 uur 254,8 mm  (25,4 cm) was gevallen op Khatm al-Shakla, in het emiraat al-Ain.

Het land kent gemiddeld 140-200 mm neerslag per jaar, terwijl het in Dubai doorgaans slechts 97 mm regent. Het maandgemiddelde voor april bedraagt slechts ongeveer 8 mm.

Op beelden uit het centrum van Dubai waren tientallen ondergedompelde voertuigen te zien op een ondergelopen deel van de Sheikh Zayed Road, evenals lange files elders op de 12-baans snelweg.

In Dubai zijn geen doden gemeld, maar een oudere man kwam om het leven toen zijn voertuig werd weggevaagd door een plotselinge overstroming in Ras al-Khaimah.

Hoewel de regen dinsdagavond was afgenomen, waarschuwde Dubai International Airport woensdagochtend dat "herstel enige tijd zal duren".

De hevige storm die dinsdagochtend begon en het grootste deel van de dag aanhield, dwong de luchthaven de activiteiten gedurende 25 minuten op te schorten, verschillende inkomende vliegtuigen om te leiden en een aantal inkomende en uitgaande vluchten te annuleren.

Video's die op sociale media werden geplaatst, lieten vliegtuigen zien die door enkele centimeters water ploegden dat het platform en de taxibanen van de luchthaven volledig bedekte.

"We ondervinden momenteel aanzienlijke verstoringen als gevolg van het weer en werken voortdurend samen met onze noodhulpteams en servicepartners om de normale bedrijfsvoering zo snel mogelijk te herstellen", zeiden de luchthavenautoriteiten op X, voorheen Twitter.

Emirates, een van de twee nationale luchtvaartmaatschappijen van de VAE en 's werelds grootste internationale luchtvaartmaatschappij, vertelde klanten ondertussen dat het inchecken op de luchthaven voor alle vluchten tot middernacht was opgeschort.

FlyDubai, de goedkope zustermaatschappij van Emirates, zei dat sommige uitgaande vluchten na 20.00 uur vanaf één terminal zouden plaatsvinden. De CEO, Paul Griffiths, zei tegen het lokale radiostation Dubai Eye: "Sinds mensenheugenis denk ik niet dat iemand ooit zulke omstandigheden heeft gezien."

Software-ingenieur Kanish Kumar Deb Barman, die vastzit op het vliegveld op weg naar huis naar India, vertelde Reuters: "Er zijn honderden en duizenden andere passagiers, net als ik, op deze luchthaven die een wachttijd van 10 uur, 16 uur, sommige zelfs 24 tot 30 uur hebben."

De National Emergency Crisis Management Authority van de VAE heeft vóór de storm mensen gewaarschuwd thuis te blijven. De regering vertelde haar werknemers ook dat ze thuis moesten werken en privéscholen werd ook geadviseerd om op afstand les te geven.

In Oman zijn ruim 1.400 mensen geëvacueerd naar schuilplaatsen. Scholen en overheidsgebouwen zijn uit voorzorg gesloten.

Zondag kwamen 10 schoolkinderen tussen 10 en 15 jaar en een volwassene om het leven toen hun bus werd overspoeld door overstromingswater toen deze probeerde door een wadi in het al-Mudhaibi-gebied van de provincie Sharqiya te rijden, ongeveer 115 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, Muscat.

Drie andere kinderen en de bestuurder werden gered. Twee van hen werden naar verluidt per luchtbrug in veiligheid gebracht nadat ze 600 meter van de bus waren meegevoerd.

De ministerraad van het sultanaat zei "vervuld van verdriet" te zijn over de doden en betuigde hun condoleances aan de families van de slachtoffers.

Neerslag is schaars in Oman. De jaarlijkse gemiddelde neerslag varieert van 150 tot 300 mm in het noorden, waarbij de meeste vallen tijdens pre- en post-moessonstormen.

Er zijn berichten dat recente 'cloud-seeding' in de lucht boven de VAE mogelijk heeft bijgedragen aan de recordbrekende gebeurtenis. Cloud-seeding, waarbij vliegtuigen wolken besproeien met zoutdeeltjes om regen te maken, gebeurt in de Verenigde Arabische Emiraten al meer dan tien jaar.

Het is niet precies duidelijk wat de regenval veroorzaakte, maar BBC Weather-meteoroloog Matt Taylor merkte op dat de storm al was voorspeld door voorspellingsmodellen.

"We hadden een gebied met lage druk, gecentreerd in het zuiden van het Arabische schiereiland, en dat sleepte wat warme, met vocht beladen lucht helemaal de Golf in", zei hij - eraan toevoegend dat dit de regio teisterde en wijdverbreide overstromingen veroorzaakte.

De hevige regen trof ook Saudi-Arabië en Bahrein, waar video's lieten zien dat auto's waren gestrand op ondergelopen wegen.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan overstromingen, maar een opwarmende atmosfeer als gevolg van klimaatverandering, maakt extreme regenval waarschijnlijker.

De wereld is sinds het begin van het industriële tijdperk al met ongeveer 1,1 graden Celsius opgewarmd en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot sterk terugdringen.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May