Column: Verlate wraakactie NDP sneuvelt
16 Apr, 00:59
foto
Presidenten Chan Santokhi en Xi Jinping tijdens het staatsbezoek in China. (Foto: Kabinet van de President)


De NDP heeft zo te zien met een motie tegen president Chan Santokhi, wraak willen nemen voor wat er met haar voorzitter Desi Bouterse is gebeurd op 29 november 2019. De toenmalige president was ook op een spannend staatsbezoek in China. Xi was toen ook president van het gigantische land, dat de wereld steeds meer in zijn greep krijgt met aantrekkelijke leningen, die uiteindelijk toch niet betaald kunnen worden. Terwijl DDB in Beijing was en net de hand had geschud van de machtige man, kreeg hij te horen dat hij is veroordeeld tot 20 jaar cel.

Bouterse had blijkbaar verwacht dat hij onschuldig zou worden bevonden aan de decembermoorden, zo verontwaardigd was hij. De ex-legerleider had gedacht dat de Krijgsraad hem op zijn woord zou geloven. Het was ruim van te voren - vóór hij het land verliet - bekend dat de uitspraak zou volgen op 29 november 2019. In dezelfde tijd als het staatsbezoek. Natuurlijk kon Bouterse deze eenmalige kans om via een ingehuurd toestel naar China te vliegen, niet voorbij laten gaan. Via Nederland kon hij niet reizen, zoals de Sheriff dat heeft gedaan. Een staatsbezoek aan zo een groot land wordt minstens een jaar van te voren gepland. En uitstel betekent afstel, want de verkiezing was slechts 6 maanden verwijderd toen.

Het was hoe dan ook erg zout om als staatshoofd, dat net op de rode Chinese loper met zijn glimmende schoenen had gemarcheerd, het nieuws te krijgen dat hij bij terugkomst naar Santo Boma moest. Dat zou hij nooit doen natuurlijk. En na drie keer te zijn veroordeeld, is de ex-baas nog steeds niet ervan overtuigd dat hij de cel in moet, al had hij eerder gezegd dat hij zijn hoofd zou buigen voor het recht. Nu is hij voortvluchtig en is hij 'wanted'. Net als elke ordinaire crimineel.

De NDP-fractie is met een motie gekomen, waarin niet alleen de veiligheid die op de agenda stond, aan de orde is gesteld, maar de hele santenkraam, van het IMF tot de Sabaku die niet meer vliegt. Deze motie zal nooit in behandeling worden genomen, los van het feit dat het weggestemd zou worden. De motie was duidelijk bedoeld om Chan te schaden, terwijl hij op staatsbezoek is. Het is overduidelijk een verlate wraakactie, want in de Pan Am zaak moest de ABOP eerst over de brug komen met een motie van wantrouwen. De wraakactie van de NDP is dan ook hopeloos gecrasht.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July