Patiënt borstkanker organiseert bewustwordingscampagne
15 Nov 2011, 05:00
Angst en schaamte, de taboe rond borstkanker, ‘takru siki’, maar vooral de onwetendheid, maakt dat 1 op de 8 vrouwen in Suriname overlijdt aan borstkanker. In juni 2010 raakte Karin Refos, directeur van Stas Caribe, mee geconfronteerd dat zij borstkanker heeft. Zij wordt tijdens de behandeling in het buitenland met de neus op de feiten gedrukt dat het in Suriname schort aan bewustwording bij vrouwen, hoe deze ziekte te ontdekken ermee om te gaan en het te laten behandelen. “Aan borstkanker hoef je niet dood te gaan”, zegt Refos.

Woensdag geeft Refos in hotel Marriot het startsein van haar eigen bewustwordingscampagne over borstkanker bij vrouwen. Begin dit jaar schreef zij het project ‘Nationale bewustwordingscampagne’. Met medewerking van een aantal Surinaamse rolmodellen en financiële ondersteuning van de Nederlandse ambassade in Paramaribo, hoopt zij tijdens de campagne vrouwen bewust te maken over borstkanker.

Hoge kant

Borstkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Suriname bij vrouwen. Terwijl het aantal sterfgevallen in de wereld afneemt, is het in Suriname juist aan de hoge kant. Uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2009 stierf 17 procent (28 van de 164 geregistreerde ) van de vrouwen die leden aan borstkanker.

Hoewel er deskundigheid aanwezig is, schort het aan bewustwording en zien vrouwen het belang van regelmatig borstonderzoek niet in”, zegt Refos. Van vrouwen die wel een onderzoek doen komt 44 procent niet terug voor een nadere check-up. Wanneer dan een afwijking wordt geconstateerd blijkt het te laat en zijn de borsten al verrot. 1 op de 4 vrouwen gaat gewoon te laat naar de dokter.

Voorlichting nodig

Refos zegt dat er in Suriname geen communicatie of enige voorlichtingsmateriaal aanwezig is voor wanneer de ziekte kan worden ontdekt, wat er met het lichaam gebeurt en wat verwacht kan worden bij een bestraling. Ook niet wat chemotherapie is en wat daarvan verwacht mag worden. Er is ook geen informatie voor familieleden van borstkankerpatiënten.

Met haar campagne hoopt Refos verandering te brengen in de situatie en wil zij bereiken dat vrouwen assertiever zijn, meer weten, zich tijdig onderzoeken en weten welke stappen zij moeten volgen.
Refos is gespecialiseerd in strategische communicatie en zal de coördinatie van haar campagne in eigen hand houden. De campagne is in navolging van het overlijden van Evelyn Lauder afgelopen zaterdag in de VS. Zij was de bedenker van het Pink Ribbon-project. Een wereldwijde campagne om vrouwen bewust te maken van borstkanker. Op internationale vrouwendag 8 maart 2012, zal Pink Ribbon groots worden herdacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May