Paastoespraak: Paus hernieuwt oproep tot staakt-het-vuren in Gaza
01 Apr, 16:59
foto
Paus Franciscus kijkt toe vanaf een balkon, op de dag dat hij op Paaszondag zijn boodschap 'Urbi et Orbi' (Aan de stad en de wereld) uitspreekt op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft de oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van alle Israëlische gevangenen hernieuwd in een op vrede gerichte toespraak ter gelegenheid van Paaszondag, de belangrijkste dag op de christelijke kalender.

Franciscus leidde de mis op een volgepakt Sint-Pietersplein en bracht vervolgens zijn zegen en boodschap 'Urbi et Orbi' (aan de stad en de wereld) uit vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

"Ik doe opnieuw een beroep op de toegang tot humanitaire hulp aan Gaza, en roep nogmaals op tot de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars die op 7 oktober vorig jaar zijn opgepakt en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook", zei hij.

"Laten we niet toestaan dat de huidige vijandelijkheden ernstige gevolgen blijven hebben voor de burgerbevolking, die inmiddels aan de grens van haar uithoudingsvermogen is, en vooral voor de kinderen", zei hij in een toespraak die ook de benarde situatie van de Haïtianen, de Rohingya en slachtoffers van mensenhandel aanroerde.

"Hoeveel lijden zien we niet in de ogen van kinderen, de kinderen zijn vergeten te glimlachen in die oorlogsgebieden. Met hun ogen vragen kinderen ons: Waarom? Waarom al deze doden? Waarom al deze vernietiging? Oorlog is altijd een absurditeit en een nederlaag", zei hij.

De 87-jarige Franciscus verkeerde de afgelopen weken in een slechte gezondheid, waardoor hij herhaaldelijk gedwongen werd zijn toespraken in het openbaar te beperken en afspraken te annuleren, zoals hij op Goede Vrijdag deed, waarbij hij op het laatste moment een processie bij het Colosseum in Rome oversloeg.

Hij nam echter normaal deel aan andere evenementen in de Goede Week in de aanloop naar Pasen en verscheen relatief goedgehumeurd tijdens de zondagsmis. Pasen viert de dag waarop de gelovigen geloven dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Na de dienst ging de paus naar zijn pausmobiel met open dak om het plein en de laan die het Vaticaan met de rivier de Tiber verbond te verkennen en de tienduizenden mensen te begroeten die in de rij stonden om hem te zien.

Dit jaar zei Francis dat zijn gedachten vooral uitgingen naar de mensen in Oekraïne en Gaza en naar iedereen die met oorlog te maken had, vooral de kinderen van wie hij zei dat ze "vergeten waren te glimlachen". Franciscus heeft herhaaldelijk de dood en vernietiging in de Gaza-oorlog betreurd.

UNICEF meldde eerder deze maand dat Israël meer dan 13.000 kinderen in Gaza heeft gedood sinds het begin van de oorlog op 7 oktober, terwijl anderen lijden aan ernstige ondervoeding en "niet eens de energie hebben om te huilen".

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei zondag dat in de belegerde enclave gedurende bijna zes maanden van oorlog minstens 32.782 Palestijnen zijn omgekomen. De tol omvat minstens 77 doden in de afgelopen 24 uur, aldus de verklaring van het ministerie, eraan toevoegend dat 75.298 mensen gewond zijn geraakt.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April