Suriname moet genderverschillen aanpakken
14 Nov 2011, 00:01
foto


Om duurzame economische groei te waarborgen en om armoede te bestrijden, zijn gelijke rechten voor mannen en vrouwen noodzakelijk. Ofschoon meisjes in Suriname beter presteren op vrijwel alle onderwijsniveaus, maken ze nog steeds het grootste deel uit van werklozen en drop outs, zegt Marcia de Castro, vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) in Suriname.

“Door de aanhoudende structurele genderongelijkheid op de arbeidsmarkt, hebben jonge vrouwen minder toegang tot werk, zelfs als ze hoger zijn opgeleid dan mannen. We zijn blij te horen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken zoekt naar strategieën om de ongelijkheden veroorzaakt door gender-gerelateerde onderwerpen te elimineren." De Castro sprak tijdens de presentatie van het rapport over de staat van de wereldbevolking: ‘The State of World Population 2011’.

Het rapport is gepubliceerd door de bevolkingsfonds van de VN (UNFPA). De wereldbevolking bedraagt 7 miljard mensen. Deze mijlpaal "is een uitdaging, een kans en een oproep tot actie", zei De Castro bij de lancering. In ‘The State of World Population’ blijkt dat de record grootte van de populatie op vele manieren als een succes voor de mensheid kan worden bekeken, omdat mensen langer leven en meer kinderen overleven in de hele wereld.

Onderlinge verschillen
Tegelijkertijd toont het document aan dat niet iedereen heeft geprofiteerd van deze prestatie of de hogere kwaliteit van leven die dit impliceert. Er bestaan grote verschillen tussen en binnen landen. Verschillen in rechten en kansen bestaan ook, verschillen tussen mannen en vrouwen, meisjes en jongens.

Van de 7 miljard wereldburgers, zijn 1,8 miljard jongeren tussen de 10 en 24 jaar. "Jonge mensen houden de sleutel tot de toekomst, met het potentieel om de mondiale politieke landschap te transformeren en de economie voort te bewegen door hun creativiteit en capaciteiten voor innovatie. Maar de kans om het enorm potentieel van de jeugd te realiseren, moet nu worden aangegrepen,” sprak de VN-vertegenwoordiger.

Investeren in jonge mensen
Net als in veel andere landen, heeft Suriname ook een grote generatie van jonge mensen. Ongeveer 55% van de bevolking is jonger dan 30 jaar. "Investeren in jonge mensen, vooral adolescente meisjes, is één van de slimste investeringen die een land kan maken," benadrukte De Castro. "Uitdagingen waarmee deze groep wordt geconfronteerd, komen voort uit de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg, werkgelegenheid, veiligheid en beveiliging en gender-gerelateerde onderwerpen." De UNFPA werkt in Suriname ernaar toe om de jeugd te betrekken in de discussies over strategieën voor armoedebestrijding.

Een wereld van zeven miljard heeft gevolgen voor duurzaamheid, urbanisatie, toegang tot gezondheidszorg en zelfverwezenlijking van de jeugd - maar het biedt ook een zeldzame call-to-action kans om de wereldwijde inzet voor een gezonde en duurzame wereld te vernieuwen. Het rapport is woensdag in het Nationaal Archief gelanceerd in Suriname. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken en De Castro deden de plichtplegingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May