Nieuwe soort Amazone-anaconda, 's werelds grootste slang, ontdekt
02 Mar, 06:50
foto
De grootste slangensoort ter wereld, Eunectes akiyama, is gevonden in het regenwoud van Ecuador.


Onderzoekers in het Amazonegebied hebben 's werelds grootste slangensoort ontdekt - een enorme groene anaconda - in het regenwoud van Ecuador dat zich 10 miljoen jaar geleden afsplitste van zijn naaste verwanten, hoewel ze er tot op de dag van vandaag nog steeds vrijwel identiek uitzien.

Een online gedeelde video toont de omvang van deze 6,1 meter lange reptielen terwijl een van de onderzoekers, de Nederlandse bioloog Freek Vonk, naast een gigantisch exemplaar van 200 kilo zwemt.

Er werd gedacht dat er maar één soort groene anaconda in het wild voorkwam, de Eunectes murinus, maar het wetenschappelijke tijdschrift Diversity onthulde deze maand dat de nieuwe 'noordelijke groene anaconda' tot een andere, nieuwe soort behoort, Eunectes akiyama.

"Wat wij daar deden was de anaconda's gebruiken als indicatorsoort voor de schade die wordt aangericht door de olierampen die de Yasuni in Ecuador teisteren, omdat de oliewinning absoluut uit de hand is gelopen", zegt onderzoeker Bryan G. zei Fry.

Fry – een Australische professor in de biologie aan de Universiteit van Queensland die al bijna twintig jaar anaconda-soorten onderzoekt die in Zuid-Amerika voorkomen – vertelde Reuters dat de ontdekking hen in staat stelt aan te tonen dat de twee soorten bijna 10 miljoen jaar geleden van elkaar zijn gescheiden.

"Maar het werkelijk verbazingwekkende was dat, ondanks dit genetische verschil, en ondanks hun lange periode van divergentie, de twee dieren volledig identiek zijn," zei hij.

Hoewel groene anaconda-slangen visueel erg op elkaar lijken, is er een genetisch verschil van 5,5%, wat de wetenschappers verraste.

"Dat is een ongelooflijke hoeveelheid genetische verschillen, vooral als je het in de context plaatst dat we slechts 2% verschillen van chimpansees," zei Fry.

De Nederlandse wetenschapper Freek Vonk heeft met veertien internationale collega’s een nieuwe soort reuzenslang ontdekt.

Anaconda's zijn ongelooflijk nuttige informatiebronnen voor de ecologische gezondheid van het gebied en de potentiële gevolgen van olielekken in de regio voor de menselijke gezondheid, zei Fry.

Sommige van de slangen die ze in delen van Ecuador bestudeerden, waren zwaar vervuild door olielekken, en de anaconda's en arapaima-vissen verzamelen een grote hoeveelheid petrochemische metalen, voegde hij eraan toe.

"Dat betekent dat als arapaima-vissen deze olierampmetalen verzamelen, ze door zwangere vrouwen moeten worden vermeden, net zoals vrouwen zalm en tonijn en andere delen van de wereld mijden uit angst voor methylkwik," zei hij.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April