Regering verwacht goede resultaten bilaterale gesprekken Guyana
27 Feb, 16:41
foto
De Surinaamse delegatie onder leiding van president Chan Santokhi in gesprek met de vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië. Minister Adel Al-Jubeir was speciale gast op de Caricom meeting. (Foto: Kabinet van de President)


In de marge van de Caricom-top in buurland Guyana hebben president Chan Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Internationale Samenwerking bilaterale gesprekken gevoerd met Saoedi-Arabië, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore. Het doel hiervan is de interesse in Suriname om te zetten in concrete doelstellingen die de economie ten goede komen.

Met Saoedi-Arabië zijn besprekingen gevoerd over de projecten die de regering heeft ingediend bij het Saoedische Ontwikkelingsfonds. Het gaat om US$ 25 miljoen voor woningbouw en US$ 25 miljoen voor infrastructurele projecten. Daarnaast is ook gekeken naar andere projecten voor ziekenhuizen. Er is ook gesproken over voedselveiligheid en watervoorziening. Saoedi-Arabië heeft opnieuw toegezegd dat hij de bedevaartgangers naar Mekka zal ondersteunen door het visumproces aanzienlijk te vergemakkelijken. Er is een coördinatieteam en een weblink beschikbaar voor mogelijke geïnteresseerden. Het land wil ook studiebeurzen ter beschikking stellen voor Surinaamse studenten.

“We verwachten snel reactie van het Saoedische Ontwikkelingsfonds met betrekking tot de financiering van de twee projecten, namelijk woningbouw en infrastructurele projecten. Er is ook gesproken over gas met Saoedi-Arabië. De grootste oliemaatschappij ter wereld zal contact opnemen met Staatsolie om verdere samenwerking te verkennen. De samenwerking met Saoedi-Arabië wordt voortgezet”, laat minister Ramdin optekenen via de Communicatiedienst Suriname. 

Met Japan heeft de minister overleg gehad om de functionele samenwerking te versterken. Japan heeft al diverse projecten in Suriname gefinancierd, met name op het gebied van Early Warning Systems. “De afschaffing van visa met Japan is ter sprake geweest. In feite hebben Japanners geen visum nodig om naar Suriname te komen. We gaan nu volledige afschaffing van het visum vanuit Suriname naar Japan hebben”, zegt Ramdin. Hij merkt op dat dit wederom een erkenning is dat Suriname wordt gezien als een volwaardige partner.

Met de vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn afspraken gemaakt om de huidige samenwerking uit te breiden. “Suriname heeft de afgelopen twee jaar nauwe banden onderhouden, maar we willen die nu naar een ander niveau tillen. De VAE wil nu praten over een economische samenwerkingsovereenkomst met Suriname, evenals een overeenkomst op het gebied van luchtvaart, investeringen en het voorkomen van dubbele belastingbetaling.” Minister Ramin laat doorschemeren dat deze zaken al in voorbereiding zijn. “We hopen daar binnen enkele weken verder mee te gaan. Voedselvoorziening is voor Emiraten ook van belang. Vanwege hun gebrek aan vruchtbare landbouwgrond kijken ze ernaar uit om zaken met Suriname te doen”.

In het bilaterale overleg met de vertegenwoordiger van Singapore stonden zowel olie en gas, als het bankwezen centraal. De intentie is om het bankwezen van Suriname in contact te brengen met dat van Singapore, met een specifieke focus op financiële dienstverlening. Singapore biedt aanzienlijke mogelijkheden op het gebied van beurzen, informatie- en communicatietechnologie, en investeringen. Opmerkelijk is de sterke belangstelling van Singapore voor de olie- en gassector, vooral in het kader van hun scheepvaartindustrie. Er bestaat de mogelijkheid dat Singapore willen investeren in samenwerking met oliemaatschappijen.

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April