Dominicaanse Republiek: Nog steeds interesse in deelname Caricom
26 Feb, 04:49
foto
De ambassadeur van de Dominicaanse Republiek in Guyana, Ernesto Torres-Pereyra. (Foto: Newsroom)


De Dominicaanse Republiek vindt dat Caribische landen meer met elkaar moeten samenwerken. De Spaanstalige natie is nog steeds geïnteresseerd in toetreding tot de Caribische Gemeenschap (Caricom), zegt haar ambassadeur in Guyana, Ernesto Torres-Pereyra.

Torres-Pereyra werd in 2023 geaccrediteerd als ambassadeur in Guyana. Die accreditatie kwam toen de relatie tussen Guyana en de Dominicaanse Republiek van de grond kwam.

In ongeveer een jaar tijd wisselden de Guyanese president Irfaan Ali en president Luis Abinader van de Dominicaanse Republiek staatsbezoeken uit met aanzienlijke delegaties van de regering en de particuliere sector. In beide landen zijn Kamers van Koophandel opgericht en er zijn veel deals in de publieke en private sector in de maak.

Ambassadeur Torres-Pereyra zei dat de door Abinader geleide regering opzettelijk gefocust is op partnerschappen met Guyana en de bredere Caribische regio, als onderdeel van de inspanningen om te garanderen dat de Dominicaanse Republiek en andere landen in de regio bloeien.

Met een ogenschijnlijk gezonde bilaterale relatie met Guyana heeft de Dominicaanse Republiek er nog steeds belang bij deel uit te maken van Caricom.

"Het besluit dat onze president en onze regering feitelijk hebben gedeeld met betrekking tot Caricom is dat we nog hechter willen worden en deze regering is coherent en consistent geweest in het tonen en uiten van de intentie om zo hecht mogelijk te worden."

"Als het aan ons lag, denk ik dat we al heel lang geleden lid zouden zijn geweest", zei ambassadeur Torres-Pereyra tegen de Guyanese media.

Caricom is een blok van vijftien landen in het Caribisch gebied. Daarnaast zijn er vijf geassocieerde leden. Minstens tweemaal eerder – eind jaren tachtig en in 2013 – verzocht de Dominicaanse Republiek om zich bij Caricom aan te sluiten, maar beide keren werden de besprekingen opgeschort.

Op de slotpersconferentie van vorig jaar van de 45e Conferentie van Regeringsleiders in Port of Spain zei Caricom-voorzitter en premier van Dominica Roosevelt Skerrit dat Martinique en Curaçao op het punt staan nieuwe leden van het blok te worden. Hij merkte ook op dat er destijds geen formele discussies waren over de toetreding van de Dominicaanse Republiek en Cuba tot Caricom.

"…Maar wij geloven dat ze in de komende tijd heel goed lid kunnen worden van Caricom," merkte Skerrit op.

Guyana bekleedt momenteel het voorzitterschap van Caricom en van zondag tot en met woensdag wordt de 46e reguliere vergadering van de Conferentie van Regeringsleiders van het blok in Guyana gehouden.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April