Rusland: Suriname rekent op FID in blok 58
25 Feb, 00:00
foto
Gregory Rusland, voorzitter van de NPS.


Suriname en Staatsolie rekenen dit jaar op de Final Investment Decision van TotalEnergies en Apache in blok 58 voor de kust. Naar verwachting zijn de perspectieven veelbelovend. De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) gelooft niet in een 'weg terug'.

Onlangs werd bekendgemaakt dat TotalEnergies open staat voor een mogelijk uitstel van de eerste olieontwikkeling in Suriname, vanwege kostenoverwegingen. Rusland merkt op dat hij de offshore Oil & Gas operators niet onaangenaam wenst te zijn, en vooral niet wanneer ze methoden proberen te implementeren om "cost effective and efficient" te zijn richting de "Development and Production stage".

Echter, stelt hij dat het vaak 'modus operandi' is dat multinationals kort voor hun grote investeringen - nadat contracten reeds getekend zijn - overheden zover proberen te bewegen acties te ondernemen, zodat die bedrijven het onderste uit de kan kunnen halen. Men gaat zelfs zover om mogelijkheden te forceren dat contracten gewijzigd kunnen worden. Het laatste gebeurt frequent wanneer landen in financiële crises verkeren. "Deze ontwikkelingen zijn bekend en hebben we mogen waarnemen in ons buurland Guyana", stelt de NPS-voorzitter.

De groene partij zal altijd ondersteuning geven aan multinationals om in Suriname te mogen investeren en begrijpt dat zij het maximale voor hun bedrijven willen behalen. "Het Surinaamse belang dient daar tegenover ook zo optimaal mogelijk behartigd te worden. Het moet ook zo zijn dat wanneer Suriname afspraken heeft en  contracten reeds heeft getekend, de afspraken te allen tijde gerespecteerd en nageleefd moeten worden. Dit verwacht de NPS ook van multinationals richting de Surinaamse samenleving."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May