Roep voor landelijke evenredigheid van kiesstelsel
10 Nov 2011, 04:00
foto


In De Nationale Assemblee is woensdag het voorstel ingediend terug te gaan naar een landelijke evenredigheid van het kiesstelsel. Het voorstel is gedaan door Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) aan de regering. De gevoelens bij het college is dat tegemoet moet worden gekomen aan de verwachtingen van de districten om zich optimaal vertegenwoordigd te weten in het hoge college van staat.

Het voorstel van Parmessar houdt in dat alle tien kiesdistricten van het land bij voorbaat een zetel krijgen toegewezen. De verkiezing zal voortaan dan niet gaan om 51, maar om 41 zetels verdeeld naar evenredigheid. Dit houdt in dat het aantal zetels dat een politieke partij in de assemblee krijgt, gebaseerd zal zijn op het aantal kiesgerechtigde stemmen dat, die partij weet binnen te halen.

Onevenwichtigheid
Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) zegt dat het huidige kiesstelsel een goed stelsel is om op zeer eerlijke en rechtvaardige wijze de vertegenwoordiging van een district tot stand te laten komen. Toch geeft hij toe dat bij het vergelijken van zetels er sprake is van grote onevenwichtigheid. “De vraag is wel of de regering het wil aandurven om de voordelen van het districtenstelsel te behouden en de onevenwichtigheid op te heffen door op regionaal niveau het aantal personen per district te laten afhangen van het aantal inwoners van het district”, zegt hij.

Tegenover Starnieuws verduidelijkt Parmessar zijn voorstel door de politieke partij BVD als voorbeeld te nemen. “Die partij heeft bij de laatste verkiezingen ruim 10.000 stemmen landelijk behaald, maar heeft geen enkele zetel in het parlement. Met het voorstel wordt het aantal behaalde stemmen gedeeld door het aantal kiesgerechtigden in Suriname. Bij de laatste verkiezingen was dat ruim 230.000 personen. Gedeeld door de 10.000 landelijk behaalde stemmen zou de BVD zich al verzekerd weten van twee zetels.

Geen gemakkelijk karwei
Parmessar zegt dat bij een evenredig systeem niet de intentie moet ontstaan om de regionale vertegenwoordiging, dus districts- en ressortraden geëlimineerd worden. “De decentralisatie begint te werken. Dr en rr-leden zijn al actief en het is mijn mening dat, dat verder tot wasdom moet komen. Wel moeten wij de verhoudingen realistisch maken”, zegt hij. Volgens hem moeten de regionale vertegenwoordiging er zijn omdat de aspiraties, uitdagingen, leef-, woon- en werkomstandigheden van alle gemeenschappen aan beschouwingen in het Nationale Parlement onderworpen moeten worden, wat dus nu wel het geval is.

De parlementariër zegt te beseffen dat zijn voorstel makkelijker gezegd is dan het misschien kan worden uitgevoerd. Zo zal ook een kritische beschouwing moeten komen van de demografische ontwikkelingen van districten. “Maar ook bestuurlijk is het gewenst kritisch naar de huidige districtsindeling te kijken. Een evaluatie is dringend vereist en waar nodig zullen we ook dit moeten aanpassen”, zegt hij. Parmessar zegt dat er een discussie over de wijziging van het kiesstelsel op gang moet komen. “Het is een materie waarvan de implementatie enkele jaren in beslag zal nemen, vandaar dat ik het passend vond om in het kader van de behandeling van ons Ontwikkelingsplan dit aan te roeren”, aldus Parmessar. Hij kreeg ook de ondersteuning van Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh die ook voorstander is van wijzigingen van het kiesstelsel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May