WONNY
25 Feb, 10:41
foto


We hebben een zwevende wisselkoers, zoals die ook voorkomen bij de Amerikaanse, Europese, Aziatische en andere economieën. Het maken van wisselkoersenbeleid is een uiterst moeilijk onderwerp binnen de politieke economie, omdat met zoveel menselijk handelen rekening moet worden gehouden.

Grote economieën als Engeland, Griekenland, Sri Lanka en andere hebben ook aan de rand van faillissement gestaan, waarbij diverse Centrale Banken moesten samenwerken om die economieën en de wereldeconomie te redden. Het is niet zonder meer dat u ziet dat tientallen Europese landen gaarne in één (1) eurosysteem werken met slechts één (1) wisselkoersbeleid, in plaats van een beleid van tientallen wisselkoersen.

Doordat hun economische activiteiten evenwichtiger zijn, is de discussie over de wisselkoers een andere dan in Suriname. Bij ons lijken we soms verrast wanneer de koers omhoog gaat of naar beneden. De markt geeft je vaak niet de wisselkoers die je wenst of verlangt. Je moet je economische activiteiten alleen zodanig inrichten, opdat je gebruik kunt maken van de ups and downs van de wisselkoersen.

Door je economische activiteiten zo modern scherp en flexibel te organiseren, krijgen we andere discussies en andere uitkomsten. De wereld gaat zich niet aanpassen aan onze behoeften. Wij moeten smarter zijn! Wij zouden als land beter gebruik moeten kunnen maken van ups en downs van wisselkoersen. Bij het toepassen van een verkrappend beleid is het logisch dat er een daling van de waarde van de Amerikaanse dollar of de euro mogelijk is.

Alleen wil ik opmerken dat de grote wisselkoersproblemen die we hebben, wij dat zelf hebben gecreëerd en ik niet zie hoe de wereld dat voor ons gaat oplossen. Wij gaan het zelf moeten doen. Wij hebben nu een zwevende wisselkoers. Het is dan normaal dat de koers fluctueert; dat is een weerspiegeling van de vraag- en aanbodschommelingen op de valutamarkt. De Centrale Bank moet onder deze omstandigheden aangeven binnen welke bandbreedte de koers mag schommelen. Indien de koers buiten de bandbreedte treedt, moet de Centrale Bank haar beleidsinstrumenten doelgericht inzetten.

We moeten het Volk wel niet gevangen houden door hun het gelag te laten betalen in de supermarkten.

John van Coblijn
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May