Leven in harmonie met de natuur
21 Feb, 08:43
foto


Het  Suriname Amazone Collectief  lanceert op 22 februari met Leven in harmonie met de natuur een beweging voor een nieuw ontwikkelingspad voor Suriname.  Dit collectief bestaande uit VIDS, KAMPOS, Stichting Wetenschappelijke Informatie, Caribbean Reality Studies Center en SURIBRAZ Academic Network introduceert hiermee een alternatief waarbij mens en natuur centraal staan in een duurzame ontwikkelingsstrategie.

Suriname dreigt zijn positie als meest bebost en koolstofnegatief land te verliezen door roekeloze houtkap, milieuonvriendelijke mijnbouw en de dreiging van grootschalige, gemechaniseerde en chemische landbouw met genetisch gemodificeerd materiaal en overmatig gebruik van kunstmest, pesticiden en herbiciden. Ontbossing, uitputting van onze bodem, vervuiling van de natuur en vergiftiging van water en lucht brengen de veiligheid van voedselbronnen en de volksgezondheid in gevaar en vormen een ernstige bedreiging voor het ecologisch evenwicht. Dit maakt steeds meer gebieden van ons land onleefbaar, vooral voor inheemse en tribale gemeenschappen.

Amazone dialoog
De eerste actie van het Suriname Amazone Collectief om de dreigende ecologische ineenstorting een halt toe te roepen vond plaats tijdens de internationale Amazonedialoog, die in 2023 in Brazilië werd gehouden. Een groot aantal organisaties, onderzoekscentra en deskundigen kwam bijeen om samen met vertegenwoordigers van inheemse en tribale gemeenschappen een ecologisch verantwoord ontwikkelingspad voor het Amazonegebied uit te stippelen. Het Suriname Amazone Collectief organiseerde een sessie waarin werd benadrukt dat Suriname het enige land in de regio is dat de grondenrechten van de inheemse en tribale volken niet erkent.

Het huidige dominante economische model veroorzaakt ernstige schade aan het milieu en aan de bewoonbaarheid van ons land. Met ‘Leven in Harmonie met de Natuur’ wordt een alternatieve ontwikkelingsstrategie uitgewerkt, aan de hand van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Samen met alle belanghebbenden zullen levensvatbare oplossingen worden geïdentificeerd.

Oplossingen
Ecotoerisme, geneeskrachtige planten, grondstoffen voor cosmetica en bosproducten en koolstofkredieten kunnen enkele miljarden dollars opleveren zonder vernietiging van bos en leefgemeenschappen. In plaats van grootschalige, gemechaniseerde en chemische landbouw, zal een ontwikkelingsbeleid dat gebaseerd is op herstel van de bestaande landbouwgebieden het behoud van de bossen ten goede komen.

Met behulp van het onderzoeksprogramma wordt nagegaan hoe een alternatieve strategie in harmonie met de natuur voldoende welvaart kan brengen voor ons volk. Het vergroten van het sociale en politieke bewustzijn van alternatieve ontwikkelingsmodellen die ons eigen potentieel mobiliseert in eigen beheer, zal de weg vrijmaken voor toekomstige duurzame strategieën.


Leven in Harmonie met de Natuur wordt officieel gelanceerd in het Cleviapark met presentaties  door Rudi van Kanten, Josee Artist en Jack Menke. Met deze launch wordt het startsein gegeven voor een nieuwe ontwikkeling voor Suriname om zijn status als meest bebost land veilig te stellen en een strategie uit te zetten voor welzijn en gedeelde welvaart die voortkomt uit harmonie met de natuur en met elkaar.

Suriname Amazone Collectief 
(Voor informatie: suramazoncollectief@gmail.com).

pdf-icon.gif Publieke_Uitnodiging_Launch_Living_in_Harmony_with_Nature.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May