Recht en onrecht in een polariserende wereld
21 Feb, 16:58
foto


Met in het geheugen nog vers de wreedheden en verschrikkingen die plaats vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in oktober 1945 opgericht de Verenigde Naties (hierna VN) met als belangrijkste doelstelling te waken over vrede en veiligheid in de wereld. Nooit meer een wereldoorlog was de grondgedachte die aan de oprichting van de VN ten grondslag lag. Maar ook geen gewone oorlog, omdat grote oorlogen meestal in het klein beginnen.

De realiteit
Hoe anders verliep de werkelijkheid. Al kort na de oprichting van de VN begonnen de eerste oorlogen. Een willekeurige greep uit de geschiedenis van oorlog en geweld na 1945 geeft het volgende beeld te zien: Koreaanse oorlog 1950-1953, Vietnamoorlog 1955-1975,1e en 2e Golfoorlog 1991-2001, Joegoslavië oorlog 1991-2001, Afghanistanoorlog 2001-2021, Irakoorlog 2001, oorlog in Soedan 2003 en Somalië 1991, oorlogen in het Midden-Oosten 1948 tot heden. 
Daarnaast vonden/vinden ook nog in diverse landen genocide (volkerenmoord) plaats, Rwanda 1994, Srebrenica 1995, Myanmar 2017, Gaza 2023/2024. Vele miljoenen onschuldige burgers zijn tijdens deze oorlogen vermoord.

Heden ten dage is de wereld in real time/live getuige van genocide (volkerenmoord ) in Gaza. Meer dan honderd duizend  doden en gewonden in iets meer dan 4 maanden oorlog. Onder de doden meer dan 12.000 kinderen en 8.000 vrouwen.
Het Israëlische leger bereidt zich nu voor  op een grootscheepse aanval op het stadje Rafah, alwaar ca 1,5 miljoen Palestijnen naar toe zijn gevlucht. Bombardementen vanuit de lucht vinden al dagelijks plaats.

Tal van landen en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de dreigende dood van enorme aantallen mensen als het Israëlisch leger Rafah binnen valt en doen een beroep op Israël om af te zien van de voorgenomen aanval. Het ziet er niet naar uit dat Nethanyahu c.s. gehoor zullen geven aan de oproep.

Alle pogingen om binnen de Veiligheidsraad van de VN te komen tot een besluit strekkende tot een onmiddellijke staakt-het-vuren zijn tot nu toe gestrand op een door de VS, de grootste bondgenoot van Israël, uitgesproken veto.  
Op 26 januari 2024 wees het  Internationaal Gerechtshof een tussenvonnis waarbij het Hof  tot de conclusie kwam dat het  “plausibel” is dat Israël zich in Gaza  schuldig maakt aan genocide .  Israël werd onder meer opgeroepen om alle noodzakelijke maatregelen  treffen ter voorkoming van genocide alsmede humanitaire hulp aan Gaza niet te verhinderen.
Beide bevelen zijn door Israël met de voeten getreden. De genocide gaat onverminderd  door evenals sabotage van humanitaire hulpverlening.

Hypocrisie en dubbele standaard
In strijd met de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof gaan de VS en West-Europa door met wapenleveranties en andere vormen van steun aan Israël ? Enerzijds roepen genoemde landen Israël op om te stoppen met het doden van onschuldige burgers en anderzijds leveren zij de wapens waarmee de misdrijven worden gepleegd. Rusland wordt veroordeeld voor de inval in Oekraïne, maar VS en hun bondgenoten zwijgen over de agressie tegen onschuldige burgers in Gaza. Dit is  toppunt van cynisme en hypocrisie! Het selectief toepassen van het internationaal recht  is niet in het belang van vrede en veiligheid op de wereld.

Hoe verder? Quo vadis wereldgemeenschap?
Krachtens artikel 1 van het Genocideverdrag ( Verdrag inzake de Voorkoming en de Bestraffing van Genocide) is elk deelnemend land verplicht om genocide te voorkomen en te bestraffen. In december 2023 hebben 154 van de bij de VN aangesloten 193 landen (het overgrote deel van de wereldgemeenschap) in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een resolutie aangenomen waarin zij hebben opgeroepen tot een staakt het vuren en het vrijlaten van gijzelaars. 

Zowel Israël als Hamas hebben de resolutie naast zich neergelegd. De voorstanders van de resolutie hebben tot op heden verzuimd om maatregelen te treffen ter naleving van het besluit. Dit getuigt van inconsequent handelen. Dat verwijt kan niet worden gemaakt aan de Verenigde Staten van Amerika, die elk besluit die kan leiden tot een beëindiging van de oorlogshandelingen binnen de Veiligheidsraad middels uitoefening van haar vetorecht de grond inboort en onverminderd door gaat met het wapenleveranties en aanzienlijke financiële bijstand aan Israël. 

Zolang de wereldgemeenschap in gebreke blijft  effectieve maatregelen te treffen tegen onwillige landen, zoals het instellen van een algehele boycot op politiek, economisch, militair en diplomatiek gebied, zal de genocide in Gaza  tot schade en schande van de mensheid worden gecontinueerd en is het wachten op de eerstvolgende volkerenmoord elders in de wereld.  
Inhumaan, afgrijselijk en diep treurig, maar waar!

Mr. Willem Siwpersad, advocaat

U kunt de uitgebreide versie van het artikel hier downloaden.

pdf-icon.gif Recht_en_onrecht_in_een_polariserende_wereld_(uitgebreide_versie).pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May