El Salvador bevestigt supermeerderheid van Bukele
20 Feb, 15:24
foto
Nayib Bukele zei dat zijn beleid voor El Salvador werkte, in tegenstelling tot het beleid dat werd voorgesteld door de EU, de VS en de OAS. (Foto: Reuters)


De verkiezingsautoriteit van El Salvador heeft maandag aangekondigd dat de regerende New Ideas-partij van president Nayib Bukele in de volgende zittingsperiode een supermeerderheid zal hebben met 54 van de 60 zetels, na handmatige telling van de stemmen.

Oppositiepartijen hadden het orgaan eerder op maandag gevraagd de uitslag van de Congresverkiezingen van 4 februari ongeldig te verklaren en de stemming opnieuw uit te voeren, nadat uit het handmatig tellen van de stembiljetten verschillende onregelmatigheden aan het licht waren gekomen.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de verkiezingsautoriteit het daarmee eens zal zijn.

Slechts enkele uren nadat de stembureaus waren gesloten, riep Bukele zichzelf uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen, en zijn partij als overwinnaar in de Congresstemming.

Ondanks dat Bukele destijds beweerde dat zijn partij 58 van de 60 zetels had gewonnen, begon het electorale orgaan van El Salvador in de dagen die volgden met het handmatig tellen van de stemmen nadat het een storing in het stemsysteem had verklaard na talloze meldingen van onregelmatigheden, storingen, en stroom- en internetstoringen.

De verkiezingsautoriteiten bevestigden zondag de enorme overwinning van Bukele met bijna 85% van de stemmen en maandag dat zijn partij nu een supermeerderheid van 54 zetels had.

Een supermeerderheid in het Congres geeft Bukele ongekende macht, waardoor hij onder meer de grondwet van het land kan veranderen en grondwettelijke rechten kan blijven opschorten in zijn populaire optreden tegen de bendes van het land, dat kritiek heeft gekregen van rechtengroepen.

De rechtse partijen van de Nationalistische Republikeinse Alliantie (ARENA) en de Nationale Concertion-partijen zullen elk twee zetels bemachtigen, terwijl de Christen-Democratische en VAMOS-partijen elk één zetel zullen bezetten.

Maandag zeiden de leiders van ARENA en twee opkomende progressieve partijen, Nuestro Tiempo en VAMOS, dat ze 69 "anomalieën" hadden gedocumenteerd in het stem- en stemtellingsproces. Onder de genoemde afwijkingen bevonden zich fouten in het systeem dat bedoeld was om stembiljetten te verwerken en te verzenden; verdubbeling en in sommige gevallen verdrievoudiging van de stemmen ten gunste van de partij van Bukele; stembiljetten achtergelaten in stemcentra; en verbroken zegels op pakketten met stemmen.

Afgelopen weekend uitte een verkiezingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) haar bezorgdheid over de vertraging bij het tellen van de stemmen en de problemen die zich bij het handmatig tellen  voordeden. De OAS-waarnemers noemden het "gebrek aan controle" van het verkiezingsorgaan over het stem- en stemtellingsproces, problemen met de authenticatie van stemmen en de slechte training van mensen die de resultaten invoeren.

Ze merkten ook op dat Bukele's New Ideas-partij de oppositie overtrof voor verkiezingswaarnemers en dat leden van de partij een intimiderende houding hadden tegenover de oppositie terwijl ze probeerden de verkiezingswaarnemingsmissie en de pers te belemmeren.

VAMOS-afgevaardigde Claudia Ortiz vertelde journalisten dat ze hadden opgeroepen om de verkiezingsresultaten nietig te verklaren en de stemming te herhalen "vanwege ernstige schendingen van de Grondwet, ernstige schendingen van de politieke rechten van burgers en van alle kandidaten en vooral omdat het beginsel van het niet vervalsen van de wilsbeschikking van het volk ernstig is geschonden."

De linkse partij Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) riep ook op tot het nietig verklaren van de resultaten van het Congres vanwege 'fraude' en 'manipulatie', aldus congreskandidate Karina Sosa.

Tijdens zijn eerste ambtstermijn gebruikte Bukele de meerderheid van zijn New Ideas-partij in het Congres om de rechtbanken te vullen met loyalisten en de staatsinstellingen te herzien, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor een tweede ambtstermijn, ondanks een grondwettelijk verbod op herverkiezing.

In juni keurde het orgaan electorale hervormingen goed die volgens analisten en tegenstanders in het voordeel van New Ideas waren. Door de hervormingen werd het aantal afgevaardigden teruggebracht, waardoor er minder zetels beschikbaar waren voor kleinere partijen, en werd de formule gewijzigd voor de manier waarop de stemtotalen zich zouden vertalen in zetels die aan elke partij werden toegewezen.

Onder het nieuwe systeem zullen de New Ideas-congreskandidaten, ondanks dat ze 71% van de stemmen winnen, 90% van de zetels in het congres bezetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May