Overstromingen in Bolivia eisen tientallen levens
19 Feb, 14:43
foto
In oktober was het waterpeil bij het Incachaca-reservoir laag, maar nu moesten de overlooppoorten worden geopend. (Foto: Reuters)


Honderden steden en dorpen in Bolivia zijn gewaarschuwd omdat hevige regenval grote schade aanricht in het Zuid-Amerikaanse land. Ambtenaren zeggen dat sinds november 33 mensen zijn omgekomen als gevolg van de regen, die aardverschuivingen heeft veroorzaakt en ervoor heeft gezorgd dat rivieren buiten hun oevers zijn getreden.

Het dodental is acht keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ambtenaren houden nauwlettend toezicht op een aantal dammen waarvan zij vrezen dat ze kunnen overstromen.

Vice-minister van Civiele Bescherming, Juan Carlos Calvimontes, zei dat van de 340 gemeenten in Bolivia er 10 onder de hoogste alarmstatus vallen, en nog eens 279 onder de oranje alarmstatus – de op een na hoogste.

Ambtenaren zeiden ook dat humanitaire hulp was gestuurd naar Achocalla, in de provincie La Paz, waar een 35-jarige vrouw en haar twee kinderen werden begraven in een modderstroom die hun huis overspoelde.

Een buurvrouw vertelde aan de lokale krant Correo del Sur dat ze tegen de vrouw had geschreeuwd dat ze het huis moest verlaten, maar dat de moeder er waarschijnlijk niet in was geslaagd haar kinderen op tijd te pakken.

Ook raakten ruim twintig mensen gewond.

Ook in de provincie La Paz houden de autoriteiten de waterstanden in de Incachaca-dam nauwlettend in de gaten.

Regeringsdeskundigen inspecteerden zondag samen met de burgemeester van de stad La Paz, die stroomafwaarts van de dam ligt, de dam.

Burgemeester Iván Arias zei dat hoewel het waterpeil in het reservoir "100% had bereikt", het water momenteel goed wegstroomde en hij "geen grote gevolgen stroomafwaarts" voorzag.

Drie andere reservoirs – Hampaturi Alto, Pampalarama en Alpaquita – bevinden zich ook op hun maximale niveau.

De zware regenval heeft Bolivia getroffen na een langdurige droogte en een van de heetste winters die het land heeft meegemaakt.

In oktober hadden honderden mensen zich verzameld bij het Incachaca-reservoir – dat nu bijna overstroomt – om te bidden voor regen.

Extreme weersomstandigheden zijn niet ongewoon in Bolivia, maar een opwarmende atmosfeer veroorzaakt door klimaatverandering heeft extreme regenval waarschijnlijker gemaakt.

De wereld is sinds het begin van het industriële tijdperk al met ongeveer 1,1 graden Celsius opgewarmd en de temperaturen zullen blijven stijgen tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot sterk terugdringen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May