Toerisme en visserij in Tobago getroffen door olievlek
18 Feb, 12:36
foto
De lekkage van het schip dat is gekapseisd voor de kust van Trinidad en Tobago is nog niet gedicht.


Dagen nadat een olievlek voor het eerst werd opgemerkt door de kustwacht van Trinidad en Tobago, blijft een olielek uit een gekapseisd schip volgens eerstehulpverleners en autoriteiten nog steeds niet gedicht, wat landen in het Caribisch gebied ertoe aanzet een actie te coördineren.

De lekkage heeft zich kilometers ver verspreid vanaf de kust van Tobago, het gebied dat het eerst door het incident werd getroffen. Trinidad heeft deze week de buurlanden Venezuela en Grenada gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen voor hun kusten.

Het Caribbean Disaster Management Agency, afhankelijk van de regionale groep Caricom, heeft een noodplan geactiveerd, zei het hoofd van Tobago's Emergency Management Agency (TEMA), Allan Stewart, vrijdag.

Een binnenschip getrokken door een sleepboot veroorzaakte de lekkage, maar de details van het incident blijven onduidelijk, inclusief het type olie dat lekt, de beoogde bestemming van het schip, de eigenaar en of er leden van de bemanning verloren zijn gegaan.

Donderdag had de olievlek ongeveer 144 km in de Caribische Zee bereikt en bewoog zich met een snelheid van 14 km per uur, aldus de autoriteiten. "Het lijkt erop dat dit nog een paar weken zal duren. Ik kan niet zomaar gaan zitten en niets doen", zegt Edwin Ramkisson, die de kost verdient met het vissen op snapper en zalm in Lowlands, aan de Atlantische kust van Tobago. "Ik heb hulp nodig bij het schoonmaken van mijn boot voordat ik naar een andere haven aan de Caribische kant verhuis."

Er wordt aangenomen dat het schip maar liefst 35.000 vaten stookolie heeft vervoerd, zeiden de functionarissen van Tobago. De lekkage heeft de stranden van het eiland zwart gemaakt, wat gevolgen heeft voor de natuur en het toerisme.

Verschillende strand- en golfresorts in Tobago die doorgaans buitenlandse toeristen ontvangen, zijn gedwongen de toegang tot de oceaan te sluiten. De nabijgelegen cruiseschiphaven van Scarborough wordt beschermd tegen de lekkage door insluitingsbomen.

Prioriteit
Trinidad overweegt een Tier 3-noodtoestand uit te roepen die het land in staat zou stellen buitenlandse hulp te krijgen om de lekkage aan te pakken, zei premier Keith Rowley vrijdag tegen het parlement.

Eerstehulpverleners en vrijwilligers in Tobago hebben tot nu toe ongeveer 2.000 vaten olie verzameld, maar het eiland heeft een tekort aan beschermende uitrusting voor vrijwilligers en bemanningen, aldus TEMA.

De volgende taak van de regering van het eiland is het schip in een gecontroleerde operatie leeg te maken. "Het schip zit momenteel nog steeds vast op het rif bij Cove en blijft een grote bedreiging vormen omdat het de kustlijn en de omliggende zeeën blijft vervuilen", zei Rowley.

De regering van de twee eilanden zei dat het schip van oorsprong uit Panama kwam en op weg was naar Guyana. De monitoringdienst TankerTrackers.com heeft echter gezegd dat de combinatie van een binnenschip en een sleepboot eind januari te zien was op satellietfoto's in de buurt van de Venezolaanse raffinaderij in Puerto La Cruz, en dat deze enkele dagen vóór de lekkage op weg was naar St. Vincent en de Grenadines.

De Venezolaanse olieminister Pedro Tellechea vertelde vrijdag aan verslaggevers dat het schip "niets te maken heeft" met staatsoliemaatschappij PDVSA of Venezuela, maar het land werkt mee aan het onderzoek van Trinidad, inclusief het type olie.

Brazilië heeft ook hulp aangeboden, aldus de regering van Trinidad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May