Nationaal Leger voert diverse simulatie oefeningen uit
16 Feb, 06:47
foto
Via het commandcenter bij de Marinebasis te Boxel, wordt een geavanceerde drone aangestuurd. Deze drone is in staat diverse opdrachten uit te voeren. (Foto's: René Gompers)


Het beheersen van een opstand, het innemen van een bezette plek, arresteren van criminelen op een schip, het inzetten van 'high tech' drones om vanuit 'remote command centers' operaties gade te slaan en uit te voeren. Donderdag zijn op diverse plekken in Wanica en Para simulaties uitgevoerd door het Nationaal Leger. De activiteiten zijn onderdeel van Operatie Ghabiang, een grootschalige oefening om de paraatheid en vaardigheden aan te scherpen.

"We hebben grondwettelijke taken om de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land te verdedigen tegen buitenlandse militaire agressie," geeft bevelhebber Werner Kioe a Sen aan. "We hebben ook nog de bijzondere taken waarbij wij ondersteuning moeten verlenen aan de politie. Ook op zee moeten we de civiele autoriteiten ondersteunen. Elk leger moet ook geoefend zijn. Vandaar dat de troepen via operatie Ghabiang de vaardigheden gaan uittesten en aanscherpen."

De Militaire Politie voert een simulatie oefening uit.

Het is na 16 jaren dat er weer zo een grootschalige operatie wordt uitgevoerd. Op de Marinebasis in Wanica, is er een 'commandcenter' opgezet. Vanuit een van de ruimtes werden bevelen aan een geavanceerde drone gegeven. De drone is ook in staat om bepaalde bevelen uit te voeren, zoals het zoeken naar manschappen, om warmte signalen vast te leggen of om zelf patrouille uit te voeren langs een bepaald gebied, terwijl alles wordt vastgelegd. Door de 'alles ziende ogen' van de drone is ook een operatie op de rivier gedeeltelijk aangestuurd, waarbij militairen, de Kustwacht en politie een schip enteren en arrestaties plegen.

Een van de 'oproerkraaiers' wordt in de boeien geslagen.

In Para, bij La Vigilantia, was er ook een commandcenter opgezet voor enkele missies op het land: verdedigen en optrekken van de landmacht en het innemen van een object. Die missies waren net als op Wanica, kilometers verwijderd van het commandcenter. Op La Vigilantie is ook een simulatie uitgevoerd van een 'riot control' in een woonbuurt. De opdracht was om opstandelingen "terug te dringen naar vanwaar ze kwamen." De 'demonstranten' hebben het de troepen niet gemakkelijk gemaakt. Er is gegooid met water, stenen, kokosnoten, takken. Ook een groot stuk hout om de muur van de ordetroepen te 'doorboren' had geen baat. De opmars van de troepen was niet te stuiten en de 'ordeverstoorders' zijn teruggedrongen naar het beginpunt van hun 'protest'.

Operatie Ghabiang duurt tot en met vandaag. Bevelhebber Kioe A Sen geeft aan dat het niet bij deze ene keer zal blijven: "We zullen elk jaar weer een oefening hebben op grote schaal. Tussen nu en het volgende jaar hebben we dan de kleinere oefeningen waar Krijgsmachtdelen en afdelingen verantwoordelijk voor zijn. Op hoger niveau, daar zullen we pas volgend jaar weer van kunnen praten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May