Olieramp Tobago schoonmaak vordert
15 Feb, 02:56
foto
Een gekapseisde boot die een olieramp veroorzaakte op het eiland Tobago is afgebeeld op deze foto. (Foto via AFP)


Een week nadat voor het eerst een olievlek werd opgemerkt nabij de kust van Tobago, bewegen delen van de vlek zich in tegengestelde richtingen de Caribische Zee in. Dat zei TEMA, de noodbeheersorganisatie van het eiland, woensdag.

Eerstehulpverleners en vrijwilligers hebben geprobeerd de 12 kilometer lange lekkage, die voortkwam uit een gekapseisd schip, in te dammen om te voorkomen dat een nabijgelegen cruiseschiphaven getroffen zou worden, aldus de regering van Trinidad en Tobago. Maar het lek is nog niet gedicht.

Satellietbeelden en modellen suggereren dat golven een deel van de lekkage naar de Caribische Zee voorbij Noord-Venezuela kunnen brengen, waardoor het risico toeneemt dat de olie andere stranden in Trinidad en Tobago met koraalriffen treft, vertelde TEMA-directeur Allan Stewart aan Reuters.

"De satelliet liet zien dat een deel ervan de Caribische Zee in bewoog, evenals sommige van de modellen", zei Stewart, eraan toevoegend dat een aanstaande vlucht door de luchtwacht van Trinidad, naar verwachting de bevinding zal bevestigen.

De kustwacht van Trinidad ontdekte dat ten minste twee schepen op weg naar Guyana – een sleepboot en een binnenschip – betrokken waren bij een incident dat tot de lekkage leidde, zei het ministerie van Nationale Veiligheid woensdag in een persbericht.

"Het schip werd gesleept door een sleepboot, de Solo Creed, uit Panama", aldus het ministerie, eraan toevoegend dat het onbekend blijft of er bij het incident levens verloren zijn gegaan. De autoriteiten in Panama, Aruba en Guyana zijn benaderd door Trinidad en de regionale groep Caricom, om meer informatie te verkrijgen als onderdeel van het onderzoek.

Foto's die dinsdag door TEMA zijn geplaatst, laten de vooruitgang zien bij het opruimen van de stranden van Tobago. Ongeveer een derde van de 15 kilometer kustlijn aan de Atlantische Oceaan van Tobago is schoongemaakt en de lekkage is steeds beter onder controle, zei Stewart.

BP PLC en Shell PLC bieden technische assistentie en apparatuur, voegde Stewart eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May