Monitoringsteam voor actiepunten mensen met beperking
15 Feb, 04:53
foto
Een monitoringsteam dat ingesteld is door president Chan Santokhi moet elf actiepunten aanpakken. De belangen van de mensen met een beperking zijn hoog op de agenda geplaatst.


President Chan Santokhi heeft een monitoringsteam ingesteld om de actiepunten voor de mens met een beperking aan te pakken. Er zijn elf actiepunten geformuleerd. Het team bestaat uit leden van verschillende organisaties voor mensen met een beperking en vertegenwoordigers van diverse ministeries, waaronder Volksgezondheid & Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

“Er heeft als het ware een verlenging van de eerste werkgroep met andere bemensing plaatsgevonden”, zegt Harold Pultoo, voorzitter van het team. Na het onderhoud van Wan Okasi en de president, hebben ook andere organisaties in de zorg hun verzoek hiertoe gedaan, wat uitmondde in een meeting op het kabinet met clusterministers. Uit deze organisaties zullen in een platform ‘Mensen met een beperking’ focal points worden ondergebracht, die geclusterd worden naar de soort beperking, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Dit platform zal verder met de cluster ministers vervolgtrajecten uitzetten ter finalisering van afspraken en de taken. Het platform zal het ingestelde monitoringsteam vanuit het veld blijven voorzien van informatie die het team zal coördineren in samenwerking met de ministeries die raakvlak hebben met het monitoringsteam. Het platform wordt dus gevormd en alsnog ingesteld, nadat alle organisaties hun knelpunten hebben doorgestuurd naar de clusterministers.

De actiepunten betreffen onder andere medische zorg en speciale medische benodigdheden, alsook de dienstverlening vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, met name het niet automatisch verlengen van de financiële bijstand als de attestatie de vita en de uniformiteit op wijkkantoren.

Een ander actiepunt betreft de wetgeving. “Het wetsartikel Financiële uitkering voor de mens met een beperking ligt sinds 2017 bij De Nationale Assemblee. Het monitoringsteam gaat er werk van maken om de wet zo spoedig mogelijk op de agenda te krijgen. De mensen hebben recht erop zoals het in VN-verdragen is vastgelegd ”, benadrukt Pultoo. Verder zal er samengewerkt worden met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer om de doelgroep te voorzien van aangepaste huisvesting. 

Het is de bedoeling dat openbare gebouwen toegankelijk worden gemaakt en zorgvervoer betaalbaar voor de mens met een beperking. Pultoo laat doorschemeren dat er gezorgd moet worden dat de doelgroep korting krijgt op nutsvoorzieningen en dat de financiële uitkeringen op tijd worden gestort.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May