Delhi: Boeren krijgen traangas als ze mars willen hervatten
14 Feb, 12:46
foto
Boeren verzamelen zich met een karavaan vrachtwagens, tractoren en watertankwagens in het dorp Shambhu in het district Patiala, aan de grens van Punjab met de staat Haryana. (Foto: Al Jazeera)


De Indiase politie heeft voor de tweede dag traangas en waterkanonnen ingezet om te voorkomen dat boeren die minimumoogstprijzen eisen, naar de hoofdstad Delhi marcheren. De hoofdstad is aan drie kanten omringd door prikkeldraad, cementblokken en hekwerk om de toegang te blokkeren.

De boeren komen voornamelijk uit de deelstaat Punjab en bevinden zich nog steeds op 200 kilometer van Delhi. Duizenden veiligheidstroepen zijn ingezet om hen de weg te blokkeren.

Boeren zeggen dat de regering haar woord heeft gebroken na protesten van twee jaar geleden.

In 2020 blokkeerden boeren de nationale snelwegen rond de hoofdstad. Hun jarenlange protest was een grote uitdaging en dwong de autoriteiten om controversiële landbouwhervormingen terug te draaien, maar boeren zeggen dat aan andere eisen niet is voldaan. De regering heeft boerenleiders uitgenodigd om gesprekken te voeren.

De nieuwe protesten komen maanden vóór de algemene verkiezingen waarin de regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) van premier Narendra Modi op zoek is naar een derde opeenvolgende termijn.

Op videobeelden van woensdagochtend was te zien dat duizenden oproerpolitie en paramilitaire troepen langs de grenzen van Delhi waren ingezet om de demonstranten op afstand te houden.

Boeren beweren dat er plastic en rubberen kogels tegen hen zijn gebruikt. Ze bekritiseerden de media en zeiden dat er een perceptie werd gecreëerd dat boeren 'terroristen' waren of zich aansloten bij oppositiepartijen.

"We hebben met niemand anders te maken", zei boerenleider Sarwan Singh Pandher tegen verslaggevers. "Onze eisen zijn vanaf het begin hetzelfde geweest."

Op het Shambhu-grenspunt tussen de deelstaten Haryana en Punjab ten noorden van Delhi hebben boeren beschermende brillen uitgedeeld aan demonstranten die te maken kregen met traangasgranaten van de politie.

Eerder vertelde Pandher aan persbureau ANI dat er ongeveer 10.000 mensen aan de Shambhu-grens waren. Hij noemde de aanval op de boeren "beschamend", zei hij, "wij zijn boeren en arbeiders van het land en we willen geen enkele strijd".

Pandher deed een beroep op premier Narendra Modi "om ons een wet voor MSP te geven".

Minimale steunprijs (MSP) is een gegarandeerde prijs waarmee boeren het grootste deel van hun producten kunnen verkopen op door de overheid gecontroleerde groothandelsmarkten, oftewel mandis. De boeren eisen ook dat de regering haar belofte nakomt om hun inkomen te verdubbelen, en dat zij de rechtszaken die tijdens het vorige protest tegen de boeren zijn aangespannen, intrekt.

Een boer beschermt zijn ogen tegen traangas aan de dorpsgrens van Shambhu, waar de politie traangasgranaten en rubberen kogels inzet om protesterende boeren uiteen te drijven in de hoop richting New Delhi te kunnen oprukken om hun eisen te uiten. (Foto: Al Jazeera)

Boerenleiders zeggen dat sinds dinsdag minstens een dozijn boeren door de politie zijn gearresteerd, de dag waarop de protestmars begon nadat twee gespreksrondes tussen boerenvakbonden en federale ministers er niet in waren geslaagd de impasse te doorbreken.

Woensdag vroeg federaal minister Anurag Thakur de boeren om de gesprekken te hervatten. "Als we aan de meeste eisen van jullie (boeren) hebben voldaan, kan voor de rest via discussies een oplossing worden gevonden", vertelde hij aan de nieuwszender NDTV.

Boerenleiders zeiden dat ze open stonden voor voortzetting van de gesprekken nadat ze via de media over het aanbod hadden gehoord. "Onze prioriteit is dat de gesprekken plaatsvinden in Chandigarh of waar dan ook in de buurt van de protestlocatie", zei een van hun leiders, Jagjit Singh Dallewal.

Meer dan 200 vakbonden nemen deel aan de mars en de boeren streven ernaar de hoofdstad te bereiken nadat ze de deelstaat Haryana zijn doorkruist.

Dinsdag lieten beelden uit de stad Ambala, 200 km ten noorden van de hoofdstad, dikke wolken traangas zien. Bij Shambhu kwam het tot botsingen tussen politie en demonstranten terwijl ze probeerden langs de barricades te dringen. De politie dropte traangas op de menigte met behulp van drones.

Verschillende demonstranten raakten gewond. Beveiligingspersoneel liep ook verwondingen op door stenen die door demonstranten naar hen werden gegooid.

In heel Delhi werd verstoring gemeld doordat de autoriteiten het verkeer omleidden en wegen blokkeerden.

De demonstranten hebben enige steun gekregen van het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana, dat heeft gezegd dat de boeren als burgers van het land "het recht hadden zich vrij te verplaatsen".

De Indiase oppositieleiders hebben hen ook steun verleend en de poging van de regering veroordeeld om hen ervan te weerhouden Delhi te bereiken.

Congrespartijleiders Rahul Gandhi en Mallikarjun Kharge zeiden dinsdag dat ze een wet zouden aannemen om de minimumprijs voor de boeren te garanderen als de partij bij de verkiezingen aan de macht zou komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May