Met 3e pomp te Wakay water rijstsector gegarandeerd
14 Feb, 10:44
foto
Drie pompen te Wakay zijn nu in werking. Het waterpeil begint te stijgen waardoor de rijstarealen bevloeid kunnen worden. (Archieffoto)


Voor de komende periode is er weer genoeg irrigatiewater voor de rijstsector in Nickerie beschikbaar. Deze garantie kan worden gegeven omdat het technische team bestaande uit monteurs van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) het voor mekaar heeft gekregen om dinsdagavond ook de derde pomp in het Wakay pompgemaal aan de praat te krijgen.

De afgelopen weken was er in het district Nickerie een gebrek aan irrigatiewater voor de landbouw ontstaan omdat er op een bepaald moment slechts 1 pomp te Wakay functioneerde. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij  was toen genoodzaakt in te grijpen  en heeft een technisch team onder leiding van Armand Bipat van de EBS ingesteld om zo snel als mogelijk ervoor zorg te dragen dat de watervoorziening naar de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier weer opgang kwam. 

De EBS- monteurs zijn direct aan de slag gegaan en hebben binnen 5 dagen de eerste van de 3 kapotte pompen  opgestart. Nu een week verder draaien er in plaats van 1 nu 3 pompen te Wakay. Dit is ook te merken aan de snelle stijging van het waterpeil in de verschillende aanvoer leidingen naar de rijstarealen, zegt LVV.

Volgens boeren kunnen enkele gebieden waar er tot voor kort water opgepompt moest worden nu middels zwaartekracht worden bevloeid wat de onkosten voor deze groep danig zal verminderen. Door de garantie van voldoende irrigatiewater in deze extreem droge periode ontstaat er  weer wat rust binnen de rijstsector.  Voor een structurele oplossing zullen er nog dit jaar 2 nieuwe pompen te Wakay worden geïnstalleerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May