CHof vanaf donderdag weer compleet
14 Feb, 04:53
foto


Donderdag worden de ontbrekende secretaris van het Constitutioneel Hof (CHof), de ondervoorzitter en een lid beëdigd. Rakeshkoemar Kanhai wordt door voorzitter Gloria Stirling beëdigd in zijn functie als secretaris. Hierdoor is het weer mogelijk om verzoekschriften in te dienen.

De VHP en de ABOP hebben enige tijd geleden hun kandidaten voorgedragen voor het CHof. De juristen tevens ex-ministers Geetapersad Gangaram Panday en Richel Apinsa zullen vanaf donderdag deel uitmaken van het grondwettelijke instituut. Apinsa wordt ondervoorzitter en Gangaram Panday lid. De functies stonden lange tijd open. Donderdag zullen de nieuwe leden van het CHof worden voorgesteld aan het publiek. De media zijn hiertoe uitgenodigd.

Wettelijk is het niet mogelijk om een verzoekschrift in te dienen als een secretaris of een plaatsvervangend secretaris ontbreekt. Er was slechts een plaatsvervangend secretaris die onlangs een andere uitdaging heeft gevonden. De procedure om een secretaris te benoemen was nog niet afgewikkeld, waardoor DA'91 en De Nieuwe Leeuw die via een advocaat toetsing willen van de waarborgsom die betaald moet worden om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, tot hun verbazing geen verzoekschrift konden indienen. 

Het verzoekschrift moet volgens de wet door de secretaris of de plaatsvervanger in ontvangst genomen en ingeboekt worden. Naast de human resources ontbreken ook materiële tools om goed te kunnen functioneren. Hierover is er overleg gaande met het ministerie van Justitie en Politie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May