'Bromkidyari' of kwaliteit!
13 Feb, 14:45
foto


Al te vaak hoor je over het begrip 'Bromkidyari'. De Surinaamse samenleving is er een mooie weerspiegeling van. Helaas zal dat niet overal van toepassing kunnen zijn. Zeker niet op de werkvloer waar resultaat de drijfveer moet zijn. Als we kijken naar de samenstelling van ons voetbalelftal zien we decennialang dat bijna alle spelers tot één bepaalde groep van de Surinaamse samenleving behoort. De andere bevolkingsgroepen hebben daar geen moeite mee, omdat ze aannemen maar bovenal accepteren dat de beste spelers worden geselecteerd voor een doel. Hier geldt kwaliteit c.q resultaat boven het 'bromkidyari' principe. En wij staan als één man achter dit team. Wat leuk toch!

Twee jaren geleden was het een hetze toen bleek dat de meeste kandidaten die geselecteerd waren voor de Medische Faculteit van onze universiteit tot een bepaalde bevolkingsgroep behoorde. Ook hier geldt de gouden regel nl dat de beste kandidaten worden geselecteerd en klaargestoomd voor een doel. Er wordt bij deze instelling geen 'bromkidyari” principe toegepast zoals dat niet het geval is bij de selectie van ons voetbal elftal.

We moeten ophouden om steeds te beroepen op het begrip 'bromkidyari'. Wil je een land tot ontwikkeling brengen dien je af te stappen van de gedachte van 'Bromkidyari' op de werkvloer. Kader, kwaliteit, kennis, kunde en kunnen zijn de sleutelwoorden voor succes. Als blijkt dat na 15 jaar b.v. de Chinese Surinamers het beste kader in huis hebben om het land tot ontwikkeling te brengen dienen wij dat te accepteren en te ondersteunen. Leer te accepteren zolang het gaat om Surinamers en het Surinaamse belang.

Ik stoor mij verschrikkelijk aan de volgende omschrijvingen zo je wil benamingen;
Afro-Surinamers
Hindoestanen
Javanen
Chinezen
Indianen enz.

Met de benaming Afro-Surinamers krijg ik het gevoel alsof de Afro’s alleen Surinamers zijn, omdat bij de andere bevolkingsgroepen het woord Surinamer niet wordt gebruikt. Trieste ontwikkeling. Als een groep die zich oprecht Surinamer mag noemen zijn dat de Inheemsen. Al de andere groepen zijn veel later het land binnen gekomen.

Suriname bestaat nu uit verschillende etniciteiten, de mooie 'Bromkidyari'. Praat in het vervolg van: ik ben een
Inheemse Surinamer
Javaanse Surinamer
Hindoestaanse Surinamer
Creoolse Surinamer
Chinese Surinamer enz.
Om dan in een later stadium te praten over “Ik ben een Surinamer”.

Hoogachtend
Stichting 5 juni 1873
Namens deze,
H.Biere

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May