Randjietsingh: Bekentenis Nederlandse invasie 'flauw verhaal'
08 Nov 2011, 16:00
foto
VHP-ondervoorzitter Radjkoemar Randjietsingh


“Een flauw en achterhaald verhaal”. Zo reageert VHP-ondervoorzitter en fractieleider van het Nieuw Front in De Nationale Assemblee, Radjkoemar Randjietsingh, op de bekentenissen van Nederlandse ministers als zou Nederland in 1986 een invasie plegen in Suriname. Randjietsingh ontkent ook dat de VHP enige betrokkenheid heeft gehad bij een soortgelijk plan.

De parlementariër was in die periode ook ondervoorzitter van de VHP.
De ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie hebben in de Tweede Kamer bevestigt dat Nederland samen met de Verenigde Staten van Amerika, in overweging had militair in te grijpen in Suriname. De toenmalige leiding van het land was toen in handen van huidige president Desi Bouterse. De legerleiding had toen de macht in het land in handen, na een coup gepleegd op 25 februari 1980.

Waarde bekentenis
Randjietsingh zegt niet te weten welke waarde hij aan deze bekentenis moet worden geven. “We hebben in het verleden tal van dit soort verhalen gehoord. Waarom zijn ze er niet eerder mee gekomen”, vraagt de politicus zich af.

De VHP-parlementariër ontkent ten stelligste dat zijn partij ooit zou hebben ingestemd dat Nederland militair zou ingrijpen. “Geen van de keren dat wij in de regering zaten, hebben wij daartoe opgeroepen. Ik wil benadrukken dat in 1986 een VHP'er vicepresident was, maar de partij niet in de regering zat. Het was een overgangsregering”, zegt Randjietsingh.

Geen VHP-aangelegenheid
Hij weet niet met zekerheid te stellen of de toenmalige premier Pretaap Radhakishun daadwerkelijk de hulp van Nederland zou hebben ingeroepen. “Als hij dat heeft gedaan of gezegd is dat niet namens de VHP geweest. Wij zijn een vredelievende en hervormingsgerichte partij”, zegt Randjietsingh.

Binnen de regeringsfractie komt de bekentenis van de Nederlandse ministers als een bewijs van wat in die periode exponenten van de toenmalige militaire regering hadden beweerd over de militaire inval die Nederland aan het voorbereiden was. “Het is toen aangegeven, maar omdat wij hier in Suriname en wel de militaire regering dat heeft gezegd, werd het niet serieus genomen. Nu daar de witte man het zegt, is het wel waar”, aldus de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka in het parlement vandaag.

Late bevestiging
Ondersteund door fractiegenoot Theo Vishnudatt, zegt Panka dat in Suriname men eerder geneigd is iets te geloven wanneer vanuit Nederland het wordt aangegeven. Wanneer het zelfde door welke Surinaamse politicus wordt beweerd, wordt dat niet serieus genomen.

Panka zegt blij te zijn met de reactie van minister Winston Lackin dat Suriname totaal niet wakker ligt van de uitspraken van de Nederlandse ministers en dat hun verhaal slechts een late bevestiging is van wat Bouterse toen al heeft aangegeven. “We zullen niet stil staan bij deze aangelegenheid en onze toekomst zelf blijven bepalen”, zegt Panka.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May