PAHO ondersteunt Volksgezondheid bij urgente werkgebieden
08 Feb, 12:45
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid overhandigt de tablets aan vertegenwoordigers van het Malaria Programma.


Het ministerie van Volksgezondheid krijgt technische en logistieke ondersteuning van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) in vastgestelde werkgebieden met een hoge prioriteit. Voor het Malariaprogramma is er in 2023 ondersteuning verleend voor het versterken van het Malaria Informatie-Systeem. Onlangs ontving het ministerie van Volksgezondheid van PAHO 47 tablets, ter ondersteuning van dit project. Deze zijn dinsdag overhandigd aan het Malaria Programma.

De tablets zijn bedoeld voor de uitvoering van DHIS-2 (District Health Information Software version). PAHO heeft technische ondersteuning gegeven voor de ontwikkeling van DHIS-2 tools voor de dataverzameling en analyse met het oog op malaria eliminatie in Suriname, meldt het ministerie. Dit jaar gaat het Malaria Programma van start met het trainen van het personeel op de verschillende malaria testlocaties in het gebruik van DHIS-2 applicatie.

In december 2019 werd door het Malariaprogramma, met support van PAHO, een pilot van het DHIS-2 platform  geïnitieerd. In 2023 is na evaluatie van het pilotproject, besloten om DHIS-2 voor malaria landelijk uit te voeren. DHIS2 is een gratis open source software platform voor de collectie, management, analyse en het gebruik van data en informatie. 

Door dit platform te gebruiken voor rapportage van malaria cases wordt het mogelijk dat het Malariaprogramma hoofdkantoor in realtime, dus zonder vertraging, de gegevens binnenkrijgt wanneer er elders, bijvoorbeeld op de posten in het binnenland, een persoon op malaria wordt getest. Met behulp van experts binnen de WHO en PAHO, en expert consultants is de software aangepast aan de Surinaamse behoefte.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May