President voert gezondheidsloop Lelydorp aan
07 Feb, 02:56
foto
President Chan Santokhi heeft als sluitstuk van zijn verjaardagsweekend zondag meegedaan aan een gezondheidsloop door Lelydorp. Links Robby Makka, voorzitter PSD.


Enkele honderden personen, onder wie professionele sporters, recreatieve wandelaars, bekende Nijmeegse 4Daagse loper, VHP-ers uit Wanica, ouderen en kinderen van Lelydorp en Diaspora vrienden uit Nederland en New York hebben zondag deelgenomen aan een vijf kilometer wandelloop.  De loop was bedoeld om de bewustwording over een gezonde leefstijl en diabetes te vergroten. Het startsein werd gegeven door president Chan Santokhi die 'de aanvoerder’ was van het peloton.

De route van de wandelloop was afgestemd met de districtscommissaris van Wanica Zuid-Oost en de motorbrigade van de politie. Deze was de geboorteomgeving tevens de woonbuurt van de president: Lelydorp. Hierdoor kon het verkeer geen hinder ondervinden.

Lopen in eigen buurt
“Hier is mijn ouderlijk huis, hier heeft mijn broer gewoond, hier zijn mijn kinderen naar school gegaan, dit is een ‘'swit' bonki' boom, dya mi pley bal, hier was vroeger een bank, hier staat nu het CBB kantoor, ai, dis na mooi natuur, gezond groen, hier komen business units, en zij is mijn overbuurvrouw”. Dit zijn enkele zinnen die wijkvriend Santokhi mijmerend formuleerde en tegelijkertijd sportief meedeed door grote stappen te zetten richting finish. “Zo gaan we de laatste maanden van de regering afleggen met grote stappen voorwaarts, zei de VHP voorzitter metaforisch. Maar nu is het tijd om gezamenlijk en gezellig de calorieën te verbranden. Zwaaiend naar de buurtbewoners toe, zette hij de toer voort.


Wandelaar Eric, toerist tevens fervent sporter, wonend en werkend op Aruba, is ook van de partij. Hij is met de fiets gekomen vanuit zijn hotel in Paramaribo om mee te doen met deze wandelprestatietocht om dan weer terug te fietsen. Eric, die de president afgelopen dagen heeft gevolgd en gezien zei o.m.: “ deze president kan zo meedoen met de 4Daagse in Nederland, de marathon in USA of de Bigi Broki Waka in Suriname. Hij is fit en vitaal”. Eric is op uitnodiging van de Diaspora in Suriname.

Diaspora
Het verbindende thema deze keer voor de Diaspora was: sport. “Na zoveel feestjes en heel veel lekker eten is het tijd voor 'balanceren', een gezondheidssloop in verband met preventie van bloedsuiker”. Het is dan zeer gepast om dit mooie initiatief met een nobele doelstelling, dat ook zinvol en noodzakelijk is te ondersteunen, zegt Robby Makka. Hij is voorzitter van stichting Platform Surinaams Diaspora (PSD) die ook Diaspora New York heeft mee zien doen met een afvaardiging van vier personen.

Naast PSD is Frank Kanhai, fan van Santokhi,  met zijn team van zeven personen ook afgereisd. Hij promoot wandelen met Frank. Samen met PSD, VHP Wanica, Lelydorpers, maar ook enkelen uit Nickerie is hij een belangrijke motor van dit thema. Frank organiseert vaak thematische wandelingen zoals de Nelson Mandela loop en de Anton de Kom wandeling. Voor hem was het de tweede keer om deze sportactiviteit te coördineren. Vijf jaar geleden had hij ook een wandeling neergezet in Nickerie, welke hij afgelopen 28 januari heeft herhaald. Hij heeft alle drie wandelingen georganiseerd.

Als bijzondere gast was aanwezig Bas van de Goor, oud Olympisch volleybalkampioen en diabetes ambassadeur van zijn gelijknamige foundation. Bas is speciaal voor drie dagen in Suriname gekomen om aan deze loop mee te doen, tevens om de president persoonlijk te ontmoeten.


Onder de sprekers en lopers bevonden zich drie Assembleeleden: Cheryl Dijksteel, voorzitter van de commissie Volksgezondheid, Henk Aviankoi en Sidik Moertabat. Namens minister Amar Ramadhin, die verhinderd was, heeft directeur van Volksgezondheid Radjesch Gajadhar Sukul de lopers toegesproken. Mylab heeft vóór en na afloop gratis testen afgenomen van de suikerspiegel vanuit een opgezet prikstation.

Elke wandelaar kreeg een flesje water, bacove, appel en een medaille. President Santokhi reikte aan het eind van de loop medailles uit aan de vijf jongste deelnemers. Hij benadrukte dat wandelen zeer gezond en van groot belang is voor een goede levensstijl.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May