Rio de Janeiro: Noodtoestand door dengue-piek vóór carnaval
07 Feb, 08:42
foto
Een gemeentelijke gezondheidswerker inspecteert een oud pakhuis op stilstaand water dat zou kunnen dienen als een potentiële broedplaats van Aedes aegypti-muggen, waarvan bekend is dat ze dengue verspreiden, in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


De autoriteiten in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben de noodsituatie op gezondheidsgebied uitgeroepen in hun poging de verspreiding van dengue in te dammen. Het aantal door muggen overgebrachte ziektes is in januari in Brazilië verviervoudigd vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Rio heeft dit jaar tot nu toe 10.000 gevallen geregistreerd, vergeleken met 23.000 in heel 2023.

Dengue kan koorts, ernstige hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn en een vlekkerige uitslag veroorzaken.

Een door het Japanse bedrijf Takeda ontwikkeld dengue-vaccin werd vorig jaar goedgekeurd door de Braziliaanse gezondheidsregulator, maar is nog niet wijd verspreid.

Eder Gatti van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zei dat het aantal doses dat de volksgezondheidsdienst van het Japanse laboratorium had ontvangen beperkt was. Het kabinet is daarom van plan prioriteit te geven aan grote gemeenten met een hoge dengue-besmettingsgraad.

Ondertussen kondigde het stadhuis van Rio aan dat het tien behandelcentra zou openen voor mensen met dengue.

Daniel Soranz, de minister van Volksgezondheid van de stad, zei dat het doel was om het aantal ernstige gevallen en sterfgevallen als gevolg van de infectie te verminderen. "Een vroege behandeling maakt het verschil", zei hij.

Gezondheidsfunctionarissen hebben er ook bij mensen op aangedrongen om te voorkomen dat ze door muggen worden geprikt door een afweermiddel aan te brengen.

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Nísia Trindade heeft er bij mensen op aangedrongen ervoor te zorgen dat ze hun huizen controleren en stilstaand water verwijderen, waar de muggen die dengue overbrengen zich voortplanten.

Fumigators spuiten enkele van de zwaarst getroffen gebieden schoon en er zullen mededelingen over de volksgezondheid worden gedaan in het Sambadrome, de locatie waar de beroemde sambascholen van Rio voor de jury paraderen om tot winnaar van de carnavalsoptocht van dit jaar te worden gekroond.

Rio is niet de enige plaats waar een noodsituatie op gezondheidsgebied wordt uitgeroepen vanwege de toename van het aantal gevallen van dengue. Het federale district en de deelstaten Minas Gerais, Acre en Goiás hebben de stap de afgelopen weken al gezet.

De minister van Volksgezondheid van Minas Gerias, Fabio Baccheretti, gaf de hoge temperaturen de schuld van de snelle verspreiding van de virale infectie die Brazilië de afgelopen maanden heeft doorgemaakt.

"De recordtemperaturen eind vorig jaar, met het fenomeen El Niño, zijn een nieuwe en bepalende factor", vertelde hij aan persbureau AFP.

Het probleem beperkt zich ook niet tot Brazilië. Argentinië heeft ook een piek gezien in gevallen van dengue.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May