Tien jaar mislukking - mensen vergeten het snel!
07 Feb, 22:38
foto


De traumatische staatsgreep van 25 februari 1980 is een duidelijke weerspiegeling van de armoede en verloedering, waaronder Suriname nog steeds gebukt gaat. Toen de NDP in 1996 middels verraad aan de macht kwam, hebben we extreme armoede gekend. We kennen nog de periode van die 3 nullen waarbij de koers voor de US Dollar 1: 3600 was. Het land was in een avontuur gestort. Met dank aan de NDP!

Na een periode van relatieve rust, namelijk de periode 2000-2010, zijn we in de periode 2010- 2020, weer in armoede gedompeld. De periode 2010- 2020 was het symbool van 10 jaar mislukking. De PALU, ABOP en de PL waren deelgenoot van regering Bouterse I. Ze hebben nooit de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de puinhoop die ze achtergelaten hadden. Alle partners zeggen nog steeds: A-No-Mi!

Eén ding waar bijna iedereen het over eens is, is dat bij de overname van de regeermacht door regering Santokhi, het land in een grote puinhoop verkeerde. We weten onder welke moeilijke omstandigheden president Santokhi, het land overgenomen heeft. De financiële administratie was aangeleverd in zwarte vuilniszakken, het leek op een vuilnisbelt. De harde schijf van CBvS, is door de voortvluchtige Hoefdraad meegenomen. Het land was vrijwel failliet, de banken wilden geen geld meer lenen aan de regering.

Het staat buiten kijf dat regering Bouterse/Adhin, salarissen, AOV en de pensioenen over de maand juni 2020 niet kon betalen laat staan de salarissen, vakantiegeld, pensioenen en AOV in juli. Daarom vroeg Bouterse de inkomende regering onder leiding van Santokhi, de regeermacht eerder over te nemen. Dat was het einde van 10 jaar mislukking, de financiële gevolgen waren niet te overzien. Maar de nieuwe regering heeft de mensen niet in de steek gelaten en is in staat geweest op tijd te betalen.

Het is een vaststaand feit, dat 10 jaar wanbeleid regering Bouterse niet meer fatsoenlijk op te lossen is, derhalve heeft president Santokhi, gedurfd het mes erin te zetten. Er zijn maatregelen getroffen die soms pijnlijk zijn. Suriname worstelde met enorme economische neergang, de president is aan de slag gegaan om het wanbeleid om te draaien. Er was een verschrikkelijk wanbeleid gevoerd, onze economie zat muurvast en de schulden waren enorm hoog, vandaar de stap richting het IMF.

Regering Santokhi heeft meer dan een jaar tijd nodig gehad om de chaotische administratie te ordenen, ze heeft veel tijd verloren om de administratie op orde te krijgen. Binnen 3½ jaar, eigenlijk moeten we een jaar aftrekken, dus binnen 2½ jaar, heeft deze regering bijzondere prestatie geleverd.

Te midden van Covid-19, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de importinflatie heeft de regering goed gepresteerd. Ik wil u verwijzen naar: booklet-2-jaar-regering-santokhi-brunswijk. Het dienstjaar 2023 is een periode geweest van herstel, hervorming, herschikking van schulden en het ondersteunen van kwetsbare groepen. Deze regering geeft continu sociale steun aan sociaal zwakkeren.

Op de begroting van 2024 is maar liefst SRD 20.5 miljard opgenomen voor sociale ondersteuning. De groei van het bruto binnenland product is nu 2,3 tegenover een negatieve groei van 16 procent eind 2020. Het overheidstekort van ruim 19 procent van het BBP is nu 4,3 procent. De inflatie in 2020 was boven de 60 procent, nu bijna op 32 procent met een projectie van 17 procent tegen eind 2024. Onze internationale reserve die bijna tot nul gedaald was, is nu meer dan 1 miljard US Dollar.

Suriname is geen land meer met een junkstatus, maar met een CCC+ beoordeling en een stabiel vooruitzicht. Een geweldige prestatie, maar mensen vergeten het snel. Anastasia Guscina, die een IMF-delegatie leidt in Suriname, is zeer tevreden met de verrichtingen van de regering inzake het herstelprogramma. Wat willen we nu meer hebben?
De regering heeft een pad gekozen voor het welzijn en welvaart van de samenleving. Er is nu duidelijk licht aan het einde van de tunnel, er zijn goede vooruitzichten, het gevoerde beleid van president Santokhi, zal zijn vruchten afwerpen. Waarschuwing: “Laat u niet misleiden door de bende van 10 jaar ellende”. Wij Surinamers vergeten het snel!

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May