Spaanse boeren sluiten zich aan bij golf van protesten
06 Feb, 16:26
foto
Spaanse boeren hebben wegen door het hele land geblokkeerd terwijl ze zich klaarmaakten voor een grote demonstratie in Madrid later deze maand.


Boeren in Spanje hebben zich bij hun Europese tegenhangers aangesloten bij het organiseren van protesten in het hele land. Net als boeren elders eisen zij meer flexibiliteit van de Europese Unie, strengere controles op de producten van niet-EU-landen en meer hulp van hun regering.

In verschillende regio's blokkeerden ze wegen en veroorzaakten ze ernstige hinder voor automobilisten.

Later deze maand staat een grote demonstratie in het centrum van Madrid gepland.

Dinsdag gingen boeren de straat op in landbouwgebieden in het noordelijke binnenland van Spanje, terwijl ze tractoren in konvooien bestuurden, toeterden, met Spaanse vlaggen en met spandoeken zwaaiden.

Ze protesteerden ook in de noordoostelijke regio van Catalonië, de zuidelijke regio van Andalusië en Extremadura in het westen.

De Spaanse boeren hebben vergelijkbare grieven als hun tegenhangers in Frankrijk, België, Nederland, Italië en andere landen die onlangs hebben geprotesteerd. Ze zeggen dat de regelgeving die deel uitmaakt van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU, samen met de hoge brandstof- en energiekosten, het voor hen moeilijk maakt om winst te maken.

"De kosten voor de productie van tarwe en gerst zijn erg hoog", zegt Esteban, een graanboer die liever zijn achternaam niet wilde noemen en die protesteerde in Aranda de Duero. "Je moet betalen voor kunstmest, pesticiden, brandstof - het is onze dood. We moeten zeer hoge prijzen betalen en toch verkopen we tegen lage prijzen."

Protesterende Franse boeren beschuldigden Spaanse producenten ervan hen te onderbieden door de EU-regels niet volledig na te leven. Vorige week veroorzaakte de Franse oud-minister Ségolène Royal controverse door te beweren dat Spaanse biologische tomaten "vals biologisch" waren. Te midden van een boze reactie van de Spaanse voedsel- en landbouwindustrie nodigde premier Pedro Sánchez Royal uit om een Spaanse tomaat te proberen.

De Spaanse landbouwsector uit op zijn beurt soortgelijke kritiek op niet-EU-landen, zoals het zuidelijke buurland Marokko, dat volgens hem niet onderworpen is aan dezelfde milieu- en sanitaire regelgeving als de Europese producenten, waardoor het land goedkopere producten kan verkopen.

"We moeten veel controles ondergaan, veel sanitaire voorschriften waaraan producten uit niet-EU-landen niet onderworpen zijn", zegt Estrella Pérez, die vee en granen verbouwt. "We willen gewoon een toekomst voor de landbouw en op dit moment zien we die niet."

Het lot van de Spaanse boeren is verergerd door de droogte. In veel delen van het land is de afgelopen maanden geen normale hoeveelheid regen gevallen, wat de oogsten beïnvloedt. Spanje is 's werelds grootste producent van olijfolie, maar de prijzen zijn gestegen door de lage productie. Vorige week riep Catalonië de noodtoestand uit vanwege een driejarige droogte, de langste ooit gemeten.

Elders verzamelen Italiaanse boeren zich al een week van noord naar zuid, ook om te protesteren tegen EU-regelgeving en administratieve rompslomp. Ze zijn van plan eind deze week samen te komen in Rome.

Premier Giorgia Meloni heeft hen gesteund en gezegd dat de Green Deal van de EU de levens van boeren onevenredig zwaar zal treffen. Maar boeren maken zich ook zorgen over de plannen van de overheid om een einde te maken aan de belastingsubsidies voor de landbouwsector.

Dinsdag kondigde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie aan dat ze een plan wil intrekken om het gebruik van pesticiden terug te dringen, en omschreef het als "een symbool van polarisatie".

De Belgische premier Alexander De Croo verwelkomde de aankondiging en zei dat het "van cruciaal belang is dat we onze boeren aan boord houden voor een duurzamere toekomst van de landbouw, als onderdeel van ons besluit om de Green Deal rond te krijgen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May