Zaak ontploffing bij een recyclingsbedrijf krijgt staartje
06 Feb, 02:56
foto
Gedetoneerde rest explosieven op het terrein van Multi Options NV in Nickerie. Bij verwerking tot schroot heeft zich een explosie voorgedaan waarbij twee arbeiders ernstige letsels hebben opgelopen.


Multi Options NV wil een diepgaand justitieel onderzoek naar de ontploffing van explosieven, waarbij twee werknemers zware lichamelijke letsels hebben opgelopen. Het in Nickerie gevestigde schrootverwerkingsbedrijf had resten van gedetoneerde explosieven van het bedrijf Schlumberger gekregen via de Staat Suriname. Directeur Mitranand Jokhoe voelt zich misleid aangezien zaken niet zijn gegaan zoals deze op papier zijn vastgelegd.

Jokhoe toont in gesprek met journalisten de verklaringen en documenten van de autoriteiten aan waarin is aangegeven dat alles veilig is en hij toestemming heeft om het materiaal te recyclen. Tijdens het schoonmaken van de gedetoneerde explosieven op 31 januari, heeft zich een ontploffing voorgedaan. De werknemers die gewond zijn geraakt, liggen nog in het ziekenhuis. Het bedrijf is al bijna een week gesloten op last van de politie, omdat er een forensisch onderzoek moet plaatsvinden.

Deze gedetoneerde rest explosieven moesten door Multi Options NV verwerkt- en schoongemaakt worden om als schrootijzer/koper te kunnen worden verkocht. Het bedrijf lijdt schade door de sluiting, terwijl de projectielen nog op een hoop liggen op het terrein dat niet betreden mag worden. Volgens de advocaat van het bedrijf, Iris Nazir, is de politie nog bezig met het onderzoek. Het is niet duidelijk hoelang het onderzoek nog zal duren. Er zijn arbeiders met zwaar lichamelijk letsels en het resterende personeel kan niet gaan werken.

Het bedrijf wil een onderzoek om vast te stellen wie aansprakelijk is voor het incident. Hoe betrouwbaar zijn de organisaties in hun deskundigheid, is de vraag. Er is een proces-verbaal dat aangeeft dat alles veilig is en toch gebeurt het tegenovergestelde. "Het drama kon ook elders gebeurd zijn zoals in een container op de haven of in een schip, dan zou Multi Options NV verantwoordelijk gesteld worden, terwijl  het bedrijf hier niets van af weet. Wij hopen dat het geen natte vingerwerk is geweest van de autoriteiten die belast zijn met de veiligheid in het land", zegt Jokhoe.

De leverancier van het materiaal is het bedrijf Schlumberger, dat zit in de Oil & Gas industrie. Kennelijk werden deze 'gedetoneerde explosieven' gebruikt bij het seismisch onderzoek. Ze zijn door het Nationaal Leger opgegraven bij een schietlocatie en aangeleverd bij het bedrijf. De organisatie was onder leiding van een presidentiële werkgroep die dit proces moest begeleiden.

Jokhoe vindt dat hij misleid is geworden, omdat er geen sprake is van vernietigde explosieven met name metaal schroot. "Er is iets anders geleverd, ontplofbare producten die gevaar hebben teweeggebracht voor hem, zijn familie, zijn personeel en zijn bedrijf. Hij zit overhoop met wat er allemaal gebeurd is en vraagt zich af of er opzet in het spel is en of zijn bedrijf moest worden vernietigd. Het ergste is dat werknemers zwarte letsels hebben opgelopen. Dit, terwijl groen licht voor verwerking is gegeven door de autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie, het Nationaal Leger, het Korps Politie Suriname, het Korps Brandweer en het Nimos, stelt Jokhoe. "Uiteindelijk moet iemand aansprakelijk gesteld worden hiervoor".
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March