Chili: Dodental bosbranden stijgt tot 112
05 Feb, 20:36
foto
Bewoners ontvluchten een oprukkende bosbrand in Vina del Mar, Chili. (Foto's: AP)


Brandweerlieden hebben grote moeite met enorme bosbranden in centraal Chili. Ambtenaren hebben zondag de uitgaansverboden verlengd in de steden die zwaar zijn getroffen door de branden. Ze meldden dat minstens 112 mensen zijn omgekomen sinds de branden twee dagen eerder begonnen te woeden.

De vlammen branden met de hoogste intensiteit rond de stad Vina del Mar, waar een beroemde botanische tuin, gesticht in 1931, door de vlammen werd verwoest. Minstens 1.600 mensen raakten dakloos.

Verschillende wijken aan de oostelijke rand van Vina del Mar werden verzwolgen door vlammen en rook, waardoor mensen in hun huizen vastzaten. Ambtenaren zeiden dat 200 mensen als vermist werden opgegeven in de stad en de omgeving. De stad met 300.000 inwoners is een populaire badplaats en organiseert in de zomer een bekend muziekfestival.

Zondagochtend bezocht de Chileense president Gabriel Boric de stad Quilpe, die eveneens zwaar getroffen werd door de branden. Op dat moment meldde hij dat 64 mensen waren omgekomen en riep hij twee dagen van nationale rouw af.

Zondag laat heeft de Chileense Forensische Geneeskundedienst het bevestigde dodental bijgewerkt naar 112. Boric waarschuwde dat het aantal slachtoffers zou kunnen stijgen als reddingswerkers ingestorte huizen doorzoeken. Sommigen van degenen die in ziekenhuizen aankwamen, verkeerden in kritieke toestand.

Rodrigo Mundaca, de gouverneur van de regio Valparaiso, zei dat hij geloofde dat sommige branden opzettelijk veroorzaakt konden zijn, in navolging van een theorie die de president ook heeft genoemd.

De branden begonnen in moeilijk bereikbare berg- en beboste gebieden, maar verspreidden zich naar dichtbevolkte wijken, ondanks de inspanningen van de autoriteiten om de vlammen te vertragen.

Ambtenaren hebben mensen in de door de branden getroffen gebieden gevraagd te evacueren. Degenen die verder van de branden verwijderd waren, kregen te horen dat ze thuis moesten blijven om de doorgang van brandweerwagens en ambulances te vergemakkelijken.

Er werd een avondklok afgekondigd in Vina del Mar, Quilpe en ook in de stad Villa Alemana, als onderdeel van een poging om plunderingen te voorkomen.

Ambtenaren zeiden dat er 200 mensen vermist werden in Vina del Mar en omgeving. (Foto: AP)

De branden braken uit tijdens een week van recordhoge temperaturen in centraal Chili. De afgelopen twee maanden heeft het El Niño-weerpatroon geleid tot droogtes en hoge temperaturen in het westen van Zuid-Amerika.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May