Uit de schaduw van vergetelheid: Kom en zie...!
06 Feb, 20:31
foto


(Afro-Surinaamse studenten doen het heel goed in Nederland)

Kan er uit Nazareth iets goeds komen?” Een spreekwoordelijk gezegde in het Nederlands om aan te geven dat niets te verwachten is van iemand die in een achterstandswijk of stad is geboren”. Hetzelfde speelde zich af in het oude Israël waar de Farizeeën niets van doen wilden hebben met Jezus die geboren was in Nazareth (een toen niets beduidend plaatsje). Nathaniel stelde deze controversiële vraag in Johannes. 1:46-47).

Vandaag de dag wordt deze vraag nog gesteld als opmerking door de 'moderne Farizeeën' in Nederland als het gaat om kinderen  die geboren zijn in de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost of een van de zgn. ‘probleemwijken’ uit Rotterdam West/Zuid). Met name Afro-Surinaamse leerlingen moeten het vaker ontgelden. In het agenda-Onderwijs in Nederland worden leerlingen uit dit deel van Nederland per definitie weggezet als producten voor het VMBO-Onderwijs en of lager. Reden: ‘zij komen uit de Bijlmermeer of een andere achterstandswijk in Nederland, en zijn per definitie (dus) niet geschikt voor hogere onderwijsvormen’.

Helaas moet ik constateren dat vele Afro Surinaamse ouders in Nederland dit gedachtegoed aanhangen, en laten zich het bos insturen door scholen die lagere schooladviezen geven aan overwegend zwarte leerlingen met een zeer hoog IQ.
Afro-Surinaamse ouders moeten anno 2024 pal achter hun kinderen gaan staan bij twijfelachtige schooladviezen (welke in de meeste gevallen zijn gebaseerd op een vorm van agenda-politiek en vooroordelen).
Maar er zijn uitzonderingen. Ik kwam januari in contact met een Afro-Surinaamse student die heeft laten zien dat je jezelf kunt overstijgen door hard te werken, en in jezelf te geloven (ondanks de negatieve beeldvormingen uit de dominante, witte samenleving en helaas soms ook uit eigen kringen).

Afro Surinaamse jongeren worden al te vaak afgeschilderd als homo-festifus (feestgangers); de mannen als voetballers (op zich niet slecht daar er veel geld mee verdiend wordt); bij de vrouwen als ‘tienermoeders’. etc. En hiermee houdt het op (..).  Op het gebied van wetenschap(sontwikkeling) en onderzoek worden zij verzwegen en worden zij bewust in de ‘vergetelheid’ weggestopt. Hetzelfde mondiale beeld zien wij ook. Met name de witte media hebben er een handje van om bijvoorbeeld Afrika af te schilderen als ‘het verloren continent’. Ook onze eigen mensen zijn als zodanig geprogrammeerd en nemen dit verwrongen beeld over, waardoor hun percepties schade oplopen.


Ir. Jevon Ravenberg (22 jaar) uit Amsterdam (Bijlmermeer) slaagde onlangs bijna cum laude af  aan de Technische Universiteit Delft als Master Robotica. Zie thesis als bijlage. (TU Delft Technische Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalkunde).  Zijn these ‘Mapping Discomfort through Patient Input in Robotic Physiotherapy. (Het in kaart brengen van ongemak door patiënt input in robotfysiotherapie’ ) leverde hem het cijfer 8,5 (een halve punt meer, dan was het predicaat cum laude  weer eens het geval. Ik heb zijn presentatie gevolgd en het was breath-taking.

Wanneer wij zijn onderwijsverloop nagaan, dan komen wij tot de conclusie dat wij hier te maken hebben een zeer intelligente student; een inkijk in zijn onderwijsloopbaan: Basisschool Amsterdam Zuid Oost 2005-2012 (groep 2 overgeslagen). Middelbare Scholengemeenschap Reigersbos - Amsterdam Zuid-Oost (nu Ir. Lely Lyceum ) VWO, Natuur Techniek profiel: cum laude geslaagd in 2018). Bachelor Werktuigbouwkunde aan de TU Delft) 2021) - Cum Laude geslaagd.

In Nederland lopen er legio ‘ Jevons’ rond, maar worden die helaas niet opgemerkt door ‘het systeem’.  Het is tijd om als ouders hierin verandering te brengen. Sterke ouders als die van Jevon uit de Afro-Surinaamse doelgroep zijn nu nodig om het pad van succes voor onze kinderen te effenen. Anderen gaan het niet voor ons doen! Kan onze bescheidenheid de oorzaak zijn dat het succes van onze kinderen niet wordt opgemerkt? En zien wij dit als normaal wanneer onze kinderen succes hebben? Misschien is deze bescheidenheid het probleem?  Persoonlijk ken ik veel jonge Afro-Surinaamse technische en medisch specialisten in Nederland (die gepromoveerd zijn of met hun promotieonderzoek bezig zijn (hartchirurgie en cardiologie, weg en waterbouwkunde).  

Misschien ook tijd dat Omroep Zwart in Nederland dit soort thema’s oppakt en uitzendt? Minder programma’s die de Afro-Surinamers neerzetten als overwegend de homo-festifus? Afro-Surinaamse jongeren hebben behoefte aan RolModellen( en niet alleen uit de voetbal -en muziekwereld).  Vele ‘Jevons’ zitten in de schoolbanken met een hoog IQ; die moeten alleen worden ontdekt en gepromoot naar hogere onderwijsvormen. Zij kunnen het met de juiste ondersteuning.

Met dank ook aan de sterke ouders van Jevon: Conzetta Griffith en Otmar Ravenberg.

Drs.Ing. Colvin Overdiep  MPhil
(Oud HBO-WO docent in Rotterdam).
pdf-icon.gif Thesis_Paper_w_frontmatter_v2.1_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May