Argentinië: Lagerhuis keurt hervormingswet Milei goed
04 Feb, 06:50
foto
Een aanhanger van de verkozen Argentijnse president Javier Milei toont een bordje van honderd dollar met een afbeelding van de toekomstige president terwijl hij buiten het congres wacht voor zijn inauguratieceremonie, in Buenos Aires. (Foto: AFP)


De president introduceerde het verdeeldheid zaaiende hervormingspakket in een poging de economie en de staat te transformeren. Wetgevers in Argentinië hebben na dagen van debat de verdeeldheid zaaiende 'omnibus'-hervormingswet van president Javier Milei goedgekeurd, waarmee de weg is vrijgemaakt voor een beslissende stemming in de Senaat.

De Tweede Kamer heeft het pakket vrijdag in principe met 144 stemmen tegen 109 goedgekeurd. Het ingrijpende wetsvoorstel, bedoeld om de staat en de economie te transformeren, kan veranderingen ondergaan voordat het naar de Senaat gaat.

Terwijl de stemming plaatsvond, verzamelden zich massa's demonstranten buiten het Congres om te protesteren. Critici hebben gezegd dat de regering het wetsvoorstel zal gebruiken om de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen te vergroten, de particuliere sector ten goede te komen en te bezuinigen op hulpbronnen voor het milieu en de cultuur.

"We hebben twee duidelijke opties: de grootste sloppenwijk ter wereld worden, of deze weg naar welvaart en vrijheid voortzetten", zei Lorena Villaverde, een parlementariër van Milei’s extreemrechtse Freedom Advances-partij, ter ondersteuning van het wetsvoorstel.

Kort voor de stemming zei Milei op sociale media dat wetgevers "de kans hadden om te laten zien aan welke kant van de geschiedenis" zij wilden staan.

"De geschiedenis zal hen beoordelen op basis van hun werk ten gunste van de Argentijnen of voor de voortdurende verarming van het volk", aldus een presidentiële verklaring.

Risico's van hervormingen
De 53-jarige Milei behaalde in oktober een klinkende verkiezingsoverwinning, voortkomend uit een golf van woede over tientallen jaren van economische crises in het Zuid-Amerikaanse land, waar de jaarlijkse inflatie ruim 200 procent bedraagt en het armoedeniveau 40 procent bedraagt.

Hij begon zijn termijn met het devalueren van de peso met meer dan 50 procent, het verminderen van de staatssubsidies voor brandstof en transport, het halveren van het aantal ministeries en het schrappen van honderden regels om de economie te dereguleren.

Zijn hervormingspakket raakt veel gebieden van het openbare en privéleven, van privatiseringen tot culturele kwesties, het wetboek van strafrecht, echtscheidingen en de status van voetbalclubs.

Maar oppositieafgevaardigde Leandro Santoro wees op de economische en sociale crisis van 2001 als een voorbeeld van de risico's van vrijemarkthervormingen. "Wij Argentijnen weten al wat er gebeurt als het economische model zich richt op aanpassing en deregulering”, zei hij.

'Het land is niet te koop'

Vrijdag vuurde de politie traangas af op menigten demonstranten buiten het Congres terwijl de stemming plaatsvond.

Teresa Bo van Al Jazeera zei vanuit Buenos Aires dat dit wetsvoorstel een grote politieke test is voor Milei en zijn hoop om de Argentijnse economie te hervormen.

“Duizenden mensen hebben zich buiten verzameld om hun zorgen te uiten over de plannen van Milei voor Argentinië”, zei Bo, eraan toevoegend dat mensen buiten het Congres scandeerden: “De natie is niet te koop”.

Vanina Biasi, een linkse parlementslid van het Front, vertelde Al Jazeera dat de rechten van de Argentijnen in gevaar zijn.

“Het wetsvoorstel raakt fundamentele kwesties die mensen aangaan”, zei ze.

Deze protesten komen iets meer dan een week nadat tienduizenden Argentijnen de straat op gingen in een grote uitdaging tegen het bezuinigingsbeleid van Milei.

In een blijk van vertrouwen achter de hervormingen van Milei heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) woensdag echter de uitbetaling van ongeveer 4,7 miljard dollar aan Argentinië goedgekeurd.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May