Pakistaanse ex-premier en vrouw in de cel wegens illegaal huwelijk
03 Feb, 20:36
foto
Imran Khan en zijn vrouw Bushra Bibi ondertekenen in juli 2023 de documenten voor hun vrijheid op borgtocht. (Getty Images)


Een Pakistaanse rechtbank heeft Imran Khan en zijn vrouw zeven jaar gevangenisstraf opgelegd nadat het hun huwelijk nietig had verklaard, in het laatste vonnis tegen de ex-premier. De rechtbank oordeelde dat Khan's huwelijk in 2018 met Bushra Bibi, een gebedsgenezer, onislamitisch en illegaal was.

Hij zit al in de gevangenis wegens corruptie. Afgelopen woensdag, een week voor de algemene verkiezingen, werd het tweetal veroordeeld wegens het profiteren van staatsgeschenken.

Khan (71) heeft gezegd dat de talrijke zaken tegen hem politiek gemotiveerd zijn.

De voormalige cricketkapitein van Pakistan die politicus werd, werd in 2022 afgezet als premier.

Voor de laatste zaak werd een rechtbank opgericht in de Adiala-gevangenis in Rawalpindi, waar Khan zijn eerdere straffen uitzit.

De klacht werd ingediend door Bibi's ex-man, die zei dat haar huwelijk met Khan frauduleus was geweest.

Volgens het islamitische familierecht is het vrouwen verboden om te hertrouwen gedurende een paar maanden nadat hun echtgenoot is overleden of nadat zij zijn gescheiden. De rechtbank oordeelde dat Bibi was hertrouwd vóór het verstrijken van de gestelde termijn na haar scheiding.

Naast de gevangenisstraf van zeven jaar legde de rechtbank Khan en Bibi een boete op van 500.000 roepies (US$ 1.800).

Het stel trouwde in 2018, maanden voordat Khan tot premier werd gekozen. Bibi, een spirituele genezer die vermoedelijk in de veertig is en in het openbaar altijd een sluier draagt, is Khan's derde vrouw.

Khan had een playboy-reputatie in zijn cricketjaren voordat hij zich in 1995 vestigde in een societyhuwelijk met de Britse socialite Jemima Goldsmith. Het huwelijk duurde negen jaar en bracht twee zonen voort.

Een tweede huwelijk in 2015, met journalist en voormalig BBC-weerpresentator Reham Khan, duurde minder dan een jaar.

De voormalige premier zit sinds zijn arrestatie in augustus vorig jaar vast.

De gevangenisstraf van zaterdag is Khan's derde in minder dan een week. Dinsdag werd hij tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het lekken van geheime documenten.

De rechtszaak van woensdag draaide om beschuldigingen dat hij en zijn vrouw staatsgeschenken hadden verkocht of bewaard die ze tijdens hun ambtsperiode hadden ontvangen, waaronder sieraden van de Saudische kroonprins.

Beiden kregen in die zaak een gevangenisstraf van veertien jaar. De rechtbank oordeelde dat Bushra Bibi de hare onder huisarrest mocht uitzitten.

Khan's Pakistaanse partij Tehreek-e-Insaf (PTI) heeft gezegd dat hij is berecht door "kangoeroe-rechtbanken".

Zelfs voordat de laatste vonnissen werden uitgesproken, twijfelden velen aan de geloofwaardigheid van de verkiezingen van volgende week, aangezien Khan en zijn partij buitenspel zijn gezet.

De autoriteiten ontkennen dat ze hardhandig hebben opgetreden, maar veel PTI-leiders zitten achter de tralies of zijn overgelopen.

Duizenden aanhangers van de partij werden opgepakt na protesten – soms gewelddadig – toen Khan vorig jaar in hechtenis werd genomen.

De man die getipt wordt om te winnen is drievoudig voormalig premier Nawaz Sharif. Hij werd gevangen gezet wegens corruptie voorafgaand aan de verkiezingen van 2018 die Imran Khan won. Veel analisten zeggen dat hij nu de voorkeur geniet van het machtige Pakistaanse militaire establishment.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May