Braziliaans leger versterkt grens met Venezuela en Guyana
03 Feb, 06:49
foto
Het Braziliaanse leger verplaatst gepantserde voertuigen van Manaus naar Boa Vista om de grens met Venezuela en Guyana te versterken als gevolg van spanningen over Venezolaanse aanspraken op de Esequibo-regio, in Manuas, Brazilië. (Foto: Reuters)


Een konvooi van militaire vrachtwagens en gepantserde voertuigen vertrok vrijdag naar de noordgrens van Brazilië om de aanwezigheid van het Braziliaanse leger te versterken als reactie op de spanningen over de claim van Venezuela op de regio Esequibo in Guyana.

Meer dan twintig pantserwagens arriveerden via riviertransport in Manaus en sommige vertrokken over de weg naar Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat Roraima, waar het plaatselijke garnizoen zal worden uitgebreid tot 600 soldaten, aldus het leger in een verklaring.

De versterkingen van de pantservoertuigen omvatten zes Cascavel, een zeswielige Braziliaanse pantserwagen met een 37 mm kanon; acht Guarani, een 6×6 personeelscarrier; en 14 Guaicuru, een vierwielaangedreven, lichte gepantserde auto met vierwielaandrijving, aldus het leger. De zwaardere pantserwagens werden vervoerd op diepladers.

Legerofficieren konden niet zeggen of de voertuigen in Boa Vista zouden blijven of naar Pacaraima aan de grens met Venezuela zouden worden ingezet.

Het grensconflict betreft een gebied van 160.000 vierkante kilometer in Guyana, dat ruim twee keer zo groot is als Ierland en grotendeels bestaat uit dichte jungle.

Venezuela heeft de afgelopen jaren een oude claim op Esequibo opnieuw geactiveerd nadat grote olie- en gasvoorraden offshore waren ontdekt.

Venezuela en Guyana kwamen in december overeen om geen geweld te gebruiken of de spanning in het geschil te laten escaleren tijdens een bijeenkomst in St. Vincent en de Grenadines. Vorige week beloofde Venezuela tijdens een door Brazilië bemiddelde bijeenkomst zich aan de diplomatie te zullen houden om het conflict op te lossen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May