Argentinië: Protesten over 'omnibuswetsvoorstel'
02 Feb, 02:55
foto
Wetshandhavers spuiten demonstranten terwijl ze protesteren buiten het Nationaal Congres op de dag van het debat over de economische hervormingswet van de Argentijnse president Javier Milei, bekend als de 'omnibuswet', in Buenos Aires, Argentinië.


De politie kwam woensdag in botsing met demonstranten in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires toen wetgevers een controversieel wetsvoorstel bespraken dat was voorgesteld door de nieuw gekozen president Javier Milei. Het 'omnibuswetsvoorstel' bevat honderden artikelen die - als ze worden aangenomen - ingrijpende hervormingen van de vrije markt zullen inluiden.

Milei werd in november gekozen met de belofte om de door de crisis getroffen Argentijnse economie te herstellen en de inflatie te verlagen. Maar sommige van zijn voorstellen stuitten op sterke tegenstand van sommige wetgevers.

Milei heeft gewaarschuwd dat Argentinië, tenzij er radicale hervormingen worden doorgevoerd, te maken zal krijgen met "een sociale catastrofe van bijbelse proporties".

Het jaarlijkse inflatiecijfer bedraagt 211% – het hoogste in meer dan dertig jaar. Volgens het statistiekbureau van het land leeft meer dan 40% van de mensen in armoede.

Het wetsvoorstel zoals oorspronkelijk voorgesteld door de president bevatte meer dan 650 artikelen. Maar in een poging de steun te verwerven van de oppositie, die een meerderheid in het lagerhuis heeft, is deze sindsdien aanzienlijk ingekrompen.

Tot de voorstellen die zijn afgewezen behoren onder meer een herziening van het belastingstelsel en een voorstel om de manier waarop pensioenen worden berekend te veranderen.

En hoewel het wetsvoorstel nog steeds de privatisering van een aantal staatsbedrijven voorstelt, behoort oliegigant YPF daar niet langer bij.

Maar een bepaling die president Milei speciale noodbevoegdheden zou verlenen – waardoor hij beslissingen zou kunnen nemen zonder het Congres te raadplegen over een aantal zaken, waaronder economie en veiligheid – maakt nog steeds deel uit van de voorgestelde wetgeving, hoewel de duur is gehalveerd van twee jaar naar één jaar.

Critici van het wetsvoorstel zeggen dat het de Argentijnse democratie zou ondermijnen. Maar president Milei betoogt dat het land 'shocktherapie' nodig heeft als het wil herstellen van de economische crisis waarin het al jaren verwikkeld is.

Toen hij het wetsvoorstel naar het Congres stuurde, zei Milei dat hij en zijn regering "de juiste instrumenten" nodig hadden om de problemen te bestrijden "die aan de basis liggen van de verarming van het land".

En hoewel veel Argentijnen zijn radicale plannen steunen, zijn sommige van zijn hervormingen al tot stilstand gekomen.

Dinsdag oordeelde een rechtbank dat de arbeidshervormingen die Milei bij decreet had doorgevoerd, ongrondwettelijk waren. De hervormingen waren al opgeschort na een eerdere uitspraak van de rechtbank, slechts enkele weken nadat de president ze bij decreet had ingevoerd.

De rechters zeiden dat president Milei zijn bevoegdheden had overschreden toen hij de hervormingen doorvoerde zonder de goedkeuring van het Congres.

De regering kan tegen het besluit in beroep gaan, maar voorlopig lijkt zij zich te richten op het verkrijgen van goedkeuring voor haar omnibuswetsvoorstel.

Het debat in de Tweede Kamer gaat donderdag verder en zal naar verwachting nog vele uren duren.

Als het wordt goedgekeurd, zal het worden onderzocht en opnieuw in stemming worden gebracht in de Senaat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May