Overleg over terugname wederzijdse onderdanen
01 Feb, 22:33
foto
De vertegenwoordigers van Suriname en Nederland die deelgenomen hebben aan de 11e Gemengde Werkgroepsvergadering. Er is in oktober 2008 een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen beide landen. (Foto: Bibis)


De 11e Gemengde Werkgroepsvergadering tussen Suriname en Nederland over de terugname van wederzijdse onderdanen vond dinsdag plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Aan het begin van het overleg werd benadrukt dat er sprake was van een goede samenwerking en openheid tussen beide landen op het gebied van de overname van irregulier verblijvende wederzijdse onderdanen.

De Memory Of Understanding (MoU) over de terugname van wederzijdse onderdanen tussen Suriname en Nederland is ondertekend op 9 oktober 2008. Op basis daarvan vloeit voort, ingevolge artikel 5, dat partijen halfjaarlijks bijeenkomen om overleg te voeren ten aanzien van de uitvoering van het getekende MoU. De werkgroep van beide partijen komen bijeen in de, zogeheten, Gemengde Werkgroepsvergadering, meldt het ministerie.

Partijen committeerden zich aan de inzet van een menswaardige behandeling en opvang in het land van herkomst van alle personen die op basis van de MoU worden teruggenomen door het moederland.

Partijen hebben in het 11e overleg erkend dat de re-integratie van terugkerende Surinamers zo goed mogelijk in samenwerking met de Nederlandse en nationale actoren dient te geschieden, om aan het einde van dit jaar het succesverhaal te kunnen presenteren.

De Surinaamse werkgroep werd voorgezeten door Dina Pinas-Westfa, onderdirecteur Consulaire Zaken, bij afwezigheid van ambassadeur Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken. De Nederlandse werkgroep werd voorgezeten door Rob Van Bokhoven, directeur Internationale Aangelegenheden bij Dienst Terugkeer & Vertrek van het ministerie van Justitie en Veiligheid van Nederland.

De Nederlandse delegatie vertoefde van 29 januari tot en met 1 februari in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May